JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2018 11:06:00

Moje stanovisko je velmi výrazně negativní

Moje stanovisko je velmi výrazně negativní

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 4. ke střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů.

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já chci také stručně odůvodnit stanovisko Ministerstva spravedlnosti jako správce toho systému k jednotlivým variantám či v podstatě k variantě d). A to stanovisko našeho ministerstva k této variantě a moje osobně je negativní, a řekněme dokonce velmi výrazně negativní. To je totiž varianta, která jde velmi daleko a v podstatě celou oblast komunální politiky zcela vyjímá z kontroly veřejnosti. A s tím já nemohu souhlasit.

Ono se to vždycky prezentuje na příkladu toho romantického starosty malé obce, co ráno pohladí malé spoluobčany po hlavě a pak jde vykopat další kus kanalizace, aby večer složil svou unavenou hlavu zpět na obecní postel. Ale to jsou také městské části Prahy, to jsou krajská města, to jsou všechno ty prostory, které kdysi - jestli si vzpomínáte - jedna nejvyšší státní zástupkyně označila za malá Palerma České republiky.

Takže já vás prosím, abyste nevyslyšeli to volání sirén a návrhu, který je označen jako d), nevyhověli. Pokud tomu tak bude, tak ten návrh, který je označen jako a) a bohužel se zřejmě bude hlasovat jako první, tak v takové situaci my podporujeme jako rozumný kompromis. Ale jestli by bylo něco úplně smrtící, tak to by bylo přijmout najednou a) i d). To už by ten zákon úplně ztrácel smysl a navíc se stával velmi nelogickým a velmi nepřehledným, protože ta míra uzavřenosti by byla ještě nepochopitelně různá pro různé podobné kategorie osob. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama