JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2012 13:33:34

Peake hapruje 6 milionů kvůli vile v Troji

Peake hapruje 6 milionů kvůli vile v Troji

Zajímavou informaci dnes přinesl server Česká pozice, který se již od října věnuje „kostlivci“ vicepremiérky Karolíny Peake v podobě prodeje vily v pražské Troji. Peake svou mlčenlivostí a neochotou komunikovat otevírá prostor pro další spekulace.

Server připomíná především nesrovnalost ve výši hypoték, které si manželé Peakovi měli na dům vzít. S Českou pozicí, která s celou kauzou přišla, sice vicepremiérka nekomunikuje, ale jiným médiím poskytla informace, které jsou prý vzájemně v dost zásadním rozporu.

V rozhovoru pro MF DNES vyčíslila celkovou výši tří hypoték na 33 milionů. Předtím v tiskovém prohlášení však uvedla, že na financování domu použila nejen hypotéční, ale i klientské úvěry, a jejich souhrnná výše byla 27 milionů. Tím vicepremiérce hapruje šest milionů, což však prý není jediná nejasnost.

Server má k dispozici kupní smlouvy na dům v Troji, v nichž jsou uvedeny i závazky, které byly na nemovitost uvaleny. Dům figuroval jako zástava ve dvou hypotečních úvěrech, jejichž celková výše byla 20 milionů. Tyto údaje potvrzuje i výpis z rejstříku nemovitostí. Oproti prohlášení Karolíny Peake tedy visí ve vzduchu sedm milionů korun.

Zbylých sedm milionů si tedy manželé museli půjčit buď od nějakého soukromého dobrodince, nebo mít s některou z bank natolik nadstandardní vztahy, že by za sedmimilionovou půjčku nepožadovala zástavní právo. Taková možnost sice existuje, ale spíše v teoretické rovině. „Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by banka poskytla úvěr v objemu sedmi milionů korun, aniž by měla zřízeno zástavní právo. Čistě teoreticky to ale vyloučeno není,“ uvedl vysoce postavený bankéř, kterého českápozice.cz oslovila.

Samozřejmě je možné, že rodina předsedkyně strany LIDEM mohla za sedmimilionovou půjčku ručit jinou nemovitostí, pokud nějakou takovou vlastní. V každém případě se však jedná o významnou nesrovnalost, kterou by vicepremiérka měla vysvětlit. Karolína Peake si však uložila bobříka mlčení a ohledně majetkových transakcí kolem vily v Troji mlčí. Tím podle serveru jenom nahrává dalším spekulacím.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama