JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2019 1:17:02

Co teď, slouhové?Aneb pravda je jinde.

 Co teď, slouhové?Aneb pravda je jinde.

Od počátku bezprecedentně hloupého vystoupení šéfa NÚKIB a pomluvě Huawei jsem říkal, že je chybou, že se naši úředníci svévolně dali do žoldu jedné firmy v konkurenčním boji.

Přitom je jasné, že nejde o první případ politizace v obchodních válkách. Mohu připomenout spor Applu a Samsungu z let 2010 až 2012 a rozhodnutí soudů ve Velké Británii i USA, které vyhrál Samsung a stále je největší světovou společností. Média to již raději nepřipomínají. Dál bych mohl připomenout obchodní války v automobilovém průmyslu USA proti Japonsku z 80. let minulého století nebo USA proti SRN ze začátku tohoto tisíciletí, pokračovat bych mohl soubojem firem v letecké výrobě. Dnes se tedy rozmotává podstata sporu Applu a Huawei. Prohrávajícím je, žel, náš český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který i nadále považuje technologie společnosti Huawei za bezpečnostní riziko.Po posledních zprávách z Velké Británie a SRN se jen potvrzuje, že jde jen o účelovou kampaň a jasnou obchodní válku USA proti Číně, do které se zapojila hloupostí nebo posluhováním i ČR. Žel, pravda je jednoduchá, podle Strategy Analytics  je prodej k srpnu 2018 následující: vede Samsung s prodejem 78,2 milionu přístrojů, Huawei 54,2 milionu přístrojů a Apple  41,3 milionu přístrojů. A tak Spojené státy opět sáhnou k politickému kroku a obviňují Huawei a ZTE, že pracují na příkaz čínské vlády a že jejich zařízení může být používáno ke sledování Američanů. Nakonec víme, kdo odposlouchával a sledoval evropské politiky, např. kancléřku Merkelovou. To jsou silná obvinění. Ve Velké Británii, která se jako první přidala na stranu USA, se situace změnila a už je jasné, že se nechtějí nechat vtáhnout do nesmyslné obchodní války, ve které USA využívají ty nejhorší praktiky, konkrétně pomluvy a dezinformace, aby oslabily tuto čínskou značku na celosvětovém trhu. Proto jak britské, tak německé úřady už svá stanoviska změnily. Kdy to uděláme u nás, nevím. Pokud se mýlím, rád se USA omluvím, ale napřed však chci od Spojených států jasné důkazy pro jejich tvrzení. Stejně tak věřím, že jsou Spojené státy důsledné i u svých výrobků, u kterých nehrozí žádné bezpečnostní riziko, třeba, že má data nezneužívá Google nebo Microsoft atd.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama