JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2021 6:32:00

Dnes býti hrdým je problém

Dnes býti hrdým je problém

Komentář na facebookovém profilu k důsledkům privatizace a vztahu k práci

 Úplně náhodou jsem po mnoha letech viděl v televizi opakování prvního dílu seriálu Inženýrská odysea. Zaujal mě dialog čerstvě promovaného inženýra Vaška Peška (Petr Kostka) se svým otcem (Ilja Prachař). Ten chtěl, aby jeho syn nastoupil v Hlubočanských strojírnách. Když mu Vašek sdělil, že má o svém prvním zaměstnání jiné představy, otec mu na to odpověděl: "V téhle fabrice pracoval můj dědek, pak můj táta a teď já. Tahle fabrika nás živila. Někdy hůře, jindy lépe, ale nikdy nás nenechala padnout. A my ji. Přece teď nemůžu říct vrátnému, že můj syn u nás dělat nebude."

Ono to totiž takhle opravdu bývalo. Lidé měli k té své fabrice vztah, který se dědil po generace. Pracovat v ČKD nebo ve Škodovce bylo něco. A věřte, že nic z toho nevymažou ani ty názory, které zmíněný seriál označují za komunistický škvár, za úlitbu scénáristy Jaroslava Dietla komunistům atd. Polemizovat s nimi nechci, spíš je mi z toho smutno. Smutno z toho, jak k horšímu se naše společnost od roku 1990 proměnila. Ti chlapi ve fabrikách to tehdy mysleli vážně, znám to z vlastní zkušenosti, v tom nebyla žádná ideologie či politika, to byl opravdový vztah. Dnes nemyslitelný, protože budovat si vztah k fabrice, jejíž majitelé se střídají od Němců, přes Brity o Japonce, či jsou dokonce neznámí se sídlem kdesi v Karibiku a o které nikdo neví, zda bude fungovat i zítra, to dost dobře není možné.

Tenkrát pracovat v ČKD i 40 let nikdo nepovažoval za nic výjimečného. A lidé na to byli hrdí. Dnes nemají být hrdí na co, protože živit nadnárodní kapitál býti hrdým vylučuje. Když si vzpomenu na své první zaměstnání, tak potvrzuji, že jsem dodnes hrdý na Sfinx České BUdějovice. A bylo na co býti hrdým. Ve té době se jednalo o třetí největší fabriku na světě, vyrábějící smaltované nádobí. Žel, ani ona neutekla privatizaci, následně potom dvěma konkurzům a zbyl jen bývalý exportní závod ve Vrátě u Českých Budějovic, nyní Belis a.s. Přitom problém nebyl v nekonkurenceschopnosti Sfinxu. Zničila ho privatizace a hádky tzv. "majitelů přes kupóny". Ostatně jako stovky dalších stejně prosperujících podniků. Museli jsme vyklidit místa na evropských a světových trzích, což se polistopadovým vládám v 90. letech podařilo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama