JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2018 4:34:00

Máme dál jednat s vítězem voleb o toleranci menšinové vlády?

Máme dál jednat s vítězem voleb o toleranci menšinové vlády?

Předseda KSČM na sjezdu strany k otázce dalšího jednání s hnutím ANO o toleranci vlády

 Máme dál jednat s vítězem voleb o tom, jestli budeme tolerovat menšinovou vládu ANO, resp. ANO a ČSSD?

Je několik možností. Nejjednodušší je nejednat, utápět se v sebekritice, že jsme nedosáhli lepšího výsledku ve volbách a že tedy nemáme od lidí mandát se na řízení státu podílet. Nesouhlasím s tím, sklidíme jen kritiku, že nám postavení v opozici vyhovuje, že za nic nechceme převzít odpovědnost. Naše pasivita by pak vedla jen k tomu, že budeme stát v opozici vůči hnutí ANO, ve stejné frontě jako ODS, TOP 09 a vlastně všechny ostatní strany, a soupeřit, kdo bude mít větší možnost své opoziční názory mediálně uplatnit. Navíc tím vyvoláme buď mimořádné volby a lidé si i o nás budou myslet, že jsme neschopní ve vyjednávání o realizaci programu, pro který nás volili. Nebo dáme příležitost, těm, kteří 28 let devastují českou ekonomiku privatizacemi, korupčními skandály, předraženými veřejnými zakázkami a zaprodávají naše hospodářství do zahraničí, nechávají vysávat zisky na úkor našich občanů ve prospěch nadnárodních bank a úzké skupiny globálního velkokapitálu. Z vyjádření většiny politických stran, hlavně tzv. pravicového bloku, který se zaklíná demokracií a jde mu jen o vlastní moc a zisk, vidíme a slyšíme, že jejich cílem je hnutí ANO připravit o hlavu, rozložit a znovu tady nastolit odmítnuté poměry.

Když budeme jednat a nebudeme zrazovat program, ale uplatňovat to minimum na, kterém jsme schopni se shodnout, tak můžeme nejen přispět k tomu, že proti evropským cenám můžeme postupně dosáhnout i evropsky srovnatelných mezd, můžeme zajistit opravdový důstojný život seniorů a další rozvoj společnosti. Ve vyjednávání se nám podařilo dosáhnout vynikajícího výsledku vedoucího do budoucna k ochraně našich přírodních zdrojů, změnu surovinové politiky ve prospěch veřejného sektoru, státní a veřejné vlastnictví ve vodním hospodářství, včetně postupu ke zvýšení podílu veřejného sektoru ve vodovodech a kanalizacích, zastavení privatizačních tendencí ve zdravotnictví a zřízení fondu pro zvlášť nákladné zdravotnické úkony, které by hradilo veřejné zdravotní pojištění. Nastartování obratu v potravinové bezpečnosti, abychom nebyli tolik závislí na dovozu a naše pole využívali pro produkci, a ne pro stavbu hal a skladů. Dál jednáme o obnovení státem podporované výstavbě bytů a domů, aby tak dramaticky jako nyní nerostlo nájemné a lidé v nájemních bytech nebyli rukojmí vlastníků bytového fondu a různých spekulantů. Spor dál vedeme o naši bezpečnostní politiku, ale víme, že to je téma, pro které nemůžeme vstoupit do vlády, protože to bychom zrazovali náš program. Na změnu bezpečnostní politiky České republiky opravdu máme rozdílný názor a vítěz voleb ještě nechce pochopit, že NATO nás neochrání, že to není obranný pakt. Že bezpečnostní hrozba nejde z východu, ale že bezpečnost ohrožují ti, kteří páchají agresivní útoky proti suverénním státům v rozporu s mezinárodním právem, jako to učinily např. USA, Velká Británie a Francie před týdnem napadením Sýrie, s tím se nesmiřujeme a požadujeme změnu takové politiky, alespoň do podoby respektu k rezolucím RB OSN. Pro jednání s hnutím ANO připravujeme písemný dokument smlouvu o toleranci, ve které se zavazujeme jen k tomu, že učiníme krok k tomu, aby vláda s důvěrou vznikla, že základem pro programový kompromis bude samotné programové prohlášení vlády. Dále budeme existenci vlády jen tolerovat, sice nebudeme navrhovat svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě, ale v případě, že programové prohlášení nebude dodržováno nebo nebude ve státním rozpočtu zajištěno jeho naplňování, tak se můžeme k vyslovení nedůvěry připojit, a to po neúspěšném smírčím řízení. Dohoda nám umožňuje předkládat vlastní návrhy zákonů podle našeho volebního programu, a i když takový konkrétní návrh nebude součástí programového kompromisu ho včas a řádně projednat jako zákonodárnou iniciativu v Poslanecké sněmovně.

Celý projev Vojtěcha Filipa na X. sjezdu KSČM v záznamu ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama