JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2011 19:03:00

Začalo se auditem za deset milionů

Začalo se auditem za deset milionů

Sliby odbourat korupci, které koaliční strany daly před posledními volbami svým voličům, od samého počátku podpisu koaliční smlouvy se ukázaly jako lživé.

Tři odvolání či rezignace ministrů z ODS, a další podezření z korupčního jednání u nejvyšších představitelů této strany, které se zatím daří neřešit, i když jedno je líčeno jako neplnění služebních povinností, jsou důkazem, že Občanská demokratická strana to s bojem s korupcí nemyslí vážně, ale spíše korupci podporuje.

Zároveň to ovšem dokazuje pnutí mezi těmi, kteří chtějí splnit alespoň něco a těmi, kteří jsou v této nejsilnější koaliční straně jen z prospěchu. Přitom státní aparát je ochoten podezření či dokonce přímé důkazy odsunout, jako například v kauze místopředsedy ODS Drobila, jako tzv. nedostatečné a další šetření tak vlastně zastavit.

Když pak přece jen se některé podezřelé kauzy dostanou dokonce na pořad jednání Poslanecké sněmovny nebo jiných orgánů, neváhá koalice těmto jednáním zabránit.

Nemohu jinak, ale jsem toho názoru, že jde o ostudu slušných voličů samotných těchto stran. Jako přímo školní příklad nám může sloužit kauza Promopro, jež stála daňové poplatníky stamiliony. Pravicová většina v Poslanecké sněmovně ministra Vondru nevolala k odpovědnosti a premiér Nečas z jeho jednání nevyvodil jakékoli závěry.

Natož aby bylo umožněno ho trestně stíhat. Jistě právě to umožnilo i nedostatečná šetření dalších, v případě ministra Vondry, tentokrát armádních, zakázek, jež někdy znamenaly i několikanásobně vyšší náklady, než je obvyklé v jiných armádách Severoatlantické aliance.

V poslední době je to podivná smlouva s poradenskou firmou KPMG Česká republika k provedení auditu ve státním podniku Letecké opravny Malešice (LOM), jež byla uzavřena zřejmě dokonce zákonu odporujícím způsobem bez výběrového řízení.

Smlouva podepsaná v červnu tohoto roku předpokládá provedení hloubkového auditu státního podniku, a to rychle, a aniž byla stanovena celková cena za práci. Je v ní stanoveno jen, kolik za své služby dostanou příslušní »odborníci« z KPMG, což dokonce není limitováno konečnou sumou.

Podle podpisu ministra Vondry tak firma získá více než deset milionů korun, při čemž už tento postup, tedy uzavření smlouvy bez limitu ceny, je jasným porušením zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

Vzhledem k tomu, že smlouva o zakázce nebyla zveřejněna, což je umožněno jen v případě v řešení živelních pohrom a dalších nenadálých událostí, u kterých hrozí škody na zdraví a majetku, na což také bylo vedení ministerstva speciálně upozorněno. Ministr Vondra však nereagoval.

Nemohu jinak, než položit si otázku: Proč vlastně bylo nutné přistoupit k tak netransparentní smlouvě o auditu s firmou KPMG Česká republika? Podle tvrzení Vondrou řízeného ministerstva prý podniku hrozila ztráta likvidity z důvodů špatné pololetní bilance (rok 2011).

Jenže LOM v téže době plnily obří dodávku na opravy reduktorů do zahraničí, jež mohla znamenat až čtyřsetmilionový kontrakt, při čemž nešlo o cílový údaj, ale podle spokojenosti zahraničního zákazníka mohl být obchod prodloužen - a tedy pozitivně ovlivněny i hospodářské výsledky - až do roku 2014.

Pochopitelně byly i další objednávky především ze strany Armády ČR. Nechci ovšem bagatelizovat problémy, s nimiž se opravny potýkají. Mnohé však vznikly politikou vedení ministerstva obrany.

Takže otázka »proč« je stále namístě. Audit má za úkol zjistit cenu skladových zásob, provozní výkonnost personálu, zrevidovat subdodávky, zanalyzovat obchodní situaci. Tedy zmapovat si podnik, a to od subjektu, který není v přímé vazbě s ministerstvem obrany, aby jeho zjištění mohla být účinnější.

To může znamenat jen jediné - Vondrův tým pomýšlí na prodej lukrativních leteckých opraven a audit má přispět nejen k odhadu ceny LOM, ale především při takové politice zřizovatele, tedy ministerstva, k jejímu snížení.

I když ministerstvo obrany to oficiálně odmítá, jde zřejmě o přípravu na prodej konkrétní firmě, jež je ve vazbě na některé představitele ministerstva obrany. Údajně již jeden zájemce potvrdil svůj zájem (Penta) a s dalším měl jednat Vondrův náměstek Jiří Šedivý.

To by ovšem bez souhlasu samotného Alexandra Vondry možné nebylo. Protože toto ministerstvo si při rozdělování křesel vzala za svůj ODS, nabízí se otázka: Co za to právě tato strana dostane? Jestliže netransparentním je už podpis smlouvy o auditu, o němž se nikdo neměl dozvědět, jak se bude postupovat dál?

A znovu musím konstatovat, že snaha neřešit kauzy ministerstva obrany a samotného ministra Vondry jen dokazuje, že největší koaliční strana, v jejímž čele stojí premiér, nemá na vyšetření všech kauz na ministerstvu obrany zájem, protože jinak by se mohly odhalit další problémy a zájmy zainteresované politické strany a jejích odpovědných pracovníků.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama