Jakub Janda

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2019 15:48:22 - Pavel Stloukal

Financování sportu.

Podpora financování sportu na úkor genderových a jiných a stejně zbytečných neziskovek je správná volba.Jaký je Váš názor na přefinancování kultury/v Praze 108 dotovaných divadel,v Brně cca 12,nekontrolované investice staveb a rekonstrukcí divadel,natáčení filmů na které nikdo nechodí,dabingy všeho,pompézní kulturní festivaly apod./ na úkor sportu/v Brně, město či stát po roku 89 nepostavil ani jedno sportoviště,naopak se zboural zimní stadion,zchátral fotbalový,velodrom,v průběhu této doby na 20let vypadl z vrcholu hokej,mužský basketbal a volejbal,cyklistika,,nyní se do mizérie propadá fotbal/.V této éře se postavily za miliardy 2 divadla,ostatní se se za stamiliony rekonstruují.Nově se za 2miliardy staví koncertní sál.Dá se toto šílenství zastavit?Jsou v nějakém jiném odvětví volné finanční prostředky k nápravě katastrfálnimu podfinancování sportu?Myslím,že ne.Určitě ne ve školství,kam byla tělovýchova a sport po 89 převeden.Zajímala by Vaše vize do budoucnosti.Děkuji Stloukal Brno.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.11.2020 17:48:19 - Jakub Janda
 Dobrý den,
zaprvé bych Vám rád poděkoval za podporu, moc si jí vážím.
K věci. Veřejné peníze se mají využívat účelově a transparentně, což je i dnes velkým problémem vyvolávajícím spoustu kontroverzí. Tento problém se netýká jen sportu (vizte FAČR), ale rovněž Vámi zmíněné kultury. Proti podpoře kultury nic nemám, ale stejně jako u jiných dotovaných odvětví je nutné, aby bylo dohledatelné, na co se prostředky využívají. 
Když zde zmiňujete Brno, doufám, že se konečně se stadionem za Lužánkami něco bude dít. Je trestuhodné, že je v tak dezolátním stavu stadion s tak bohatou historií! 
Máme zde zřízenou Národní sportovní agenturu, která je ovšem stále v provizorní fázi provozu...pokud chceme přinejmenším zachovat stávající úroveň českého fotbalu, hokeje a dalších sportů (včetně těch nejmenších), musí NSA postupovat tak, aby byly peníze rozdělovány systematicky a nezvýhodňovaly "ty velké" na úkor "malých", což se v minulosti bohužel stávalo a mnoho sportů na této politice dojelo. To je tedy ten klíč k tomu, abychom mohli zabezpečit provoz a rozvoj mládeže. Jako pravicový politik bych rád přivítal německou koncepci podpory sportu, která je založena na malých a středních podnicích, jež podporují lokální týmy a sportovce. A není proto divu, že je sport v Německu na tak vysoké úrovni!

S pozdravem
Jakub Janda