Jakub Janda

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.09.2018 15:58:12 - Žánlik

Ledecká

Co je špatně? Podle vyjádření řady sportovců o ně není dostatečně postaráno, ať již během kariéry nebo po ní. Ale když uspějí, nějaké sportovní svazy nebo snad stát? se je snaží sedřít z kůže. Co s tím uděláte? A prosím o konkrétní řešení ne nějaké coby, kdyby. Nebo chcete, aby všichni utekli do zahraničí? I Ledecká už vyhrožuje, že nebude závodit za Česko

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.07.2021 12:40:22 - Jakub Janda
Dobrý den,
moc děkuji za Váš dotaz. 
Úprk vrcholových sportovců z Česka jinam je dlouhodobým problémem, který má řadu příčin. Ať už se jedná o nucené trénování v zahraničí, nedostatečnou finanční podporu ze strany státu či sponzorů nebo neochotě klubů jim připravit už během jejich aktivní kariéry půdu pod nohama po jejím ukončení.
Podporu úspěšných českých sportovců chci řešit ještě za jejich aktivní sportovní kariéry podporou tzv. "duální kariéry", kdy budou sportovci nejen vrcholově sportovat, ale také předávat své rady a zkušenosti mladým talentům formou trénování a společných soustředění, kdy sportovec bude v roli trenéra a bude za své rady a poznatky adekvátně ohodnocen a podpořen rovněž ze strany Národní sportovní agentury.
Abychom si takové sportovce udrželi, je třeba vybudovat pořádnou sportovní infrastrukturu, která má v současné chvíli deficit několika set miliard korun! Ať už se jedná o vybudování moderních multifunkčních sportovních hal, venkovních sportovních hřišť, velkého zimního stadionu nejen pro lední hokej, skokanských areálů a dalších klíčových zázemí pro sport. 
Dále je nutné sportovcům říct: "Chceme vás tady, vaše zkušenosti jsou extrémně důležité pro budoucnost českého sportu." Dejme našim reprezentantům jasně najevo, že o ně máme zájem a bude o ně postaráno i po ukončení kariéry, aby nemuseli své cenné rady "prodávat" v zahraničí.
Pokud jsou sponzoři ochotni být společensky odpovědní, zvýhodněme je, jak je tomu například v sousedním Německu, kde tento prvek sehrává důležitou roli ve výběrových řízeních.