Jakub Kulhánek, MA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2021 17:33:00

Země západního Balkánu mají naši podporu pro vstup do Evropské unie

Země západního Balkánu mají naši podporu pro vstup do Evropské unie

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštívil o víkendu Severní Makedonii a Albánii, kde se setkal s ministry zahraničních věcí, předsedy vlád i prezidenty.

 Hlavním tématem jednání bylo rozšiřování EU a další posun obou zemí v procesu přistoupení do Unie.

V rámci návštěvy dvoudenní cesty se k ministrovi Kulhánkovi připojili také ministři zahraničí Alexander Schallenberg (Rakousko) a Anže Logar (Slovinsko). Ministři EU během jednání s ministrem zahraničí Severní Makedonie Bujarem Osmanim ocenili dosavadní úctyhodný reformní proces, kterým Severní Makedonie a Albánie vposledních několika letech prošly. Zároveň apelovali na to, aby obě země pokračovaly ve svých reformách a nenechaly se odradit dočasnými zdrženími.

„Žádná další země, včetně současných členů, neprokázala takovou oddanost evropské myšlence jako Severní Makedonie tím, že dokonce změnila svůj název. Země je skutečně modelovým kandidátem pro členství,“ uvedl ministr Kulhánek ve Skopji.

Ocenil také úlohu Severní Makedonie při zvládání nelegální migrace. ČR má největší policejní kontingent v Severní Makedonii a od roku 2016 se tu vystřídalo téměř 1500 českých policistů.

V Albánii ministr Kulhánek při jednání s ministryní pro Evropu a zahraniční věci Oltou Xhaçkou ocenil albánské úspěchy v reformě justice a boji s organizovaným zločinem a korupcí, stejně tak jako předsednictví v OBSE. Připomněl boj země s pandemií a také následky ničivého zemětřesení před dvěma lety. Albánie po něm obdržela ze strany EU pomoc v hodnotě 400 milionů EUR.

Ministra Kulhánka přijali zároveň premiéři a prezidenti obou zemí – Zoran Zaev a Stevo Pendarovski za Severní Makedonii a Edi Rama a Ilir Rexhep Meta za Albánii. „Západní Balkán je součást Evropy a její sjednocení bez tohoto regionu není kompletní,“ ujistil všechny ústavní činitele šéf české diplomacie. „Integrace regionu je v zájmu EU a měla by být její strategickou prioritou,“ dodal.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama