ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2015 23:16:38

Karlovarské letiště bojuje s odlivem cestujících

Karlovarské letiště bojuje s odlivem cestujících

I přesto, že letiště Karlovy Vary loni hospodařilo se ziskem, letos zřejmě jeho ztráta dosáhne přes 7 milionů korun. Pokryje ji ale z rezervy vzniklé v minulém období a zůstane provozně soběstačné. Vedení letiště hledá cesty ke zlepšení situace.

Letiště Karlovy Vary se potýkalo s poklesem počtu cestujících již v loňském roce. Nižší poptávka byla zapříčiněna nejenom oslabením rublu a přetrvávajícími problémy s vízy, ale také událostmi na Ukrajině, hrozícími sankcemi vůči Rusku a omezením některých leteckých linek. „Proaktivní a včasnou reakcí na nepříznivý vývoj, který byl způsoben vnějšími okolnostmi, jež nemohla společnost Letiště Karlovy Vary nijak ovlivnit, se přes výrazný propad poptávky ze strany ruské klientely podařilo udržet hospodaření společnosti za rok 2014 v černých číslech a dosáhnout plánovaných výsledků,“ uvedl ředitel letiště Václav Černý.

Finanční plán pro tento rok vychází z předpokladu, že pokles poptávky bude i nadále pokračovat a bude vyšší, než v roce předcházejícím. Společnost počítá s dosažením tržeb ve výši cca 40,8 milionu korun, což znamená pokles zhruba o 35% ve srovnání s výsledky, kterých bylo dosaženo v roce 2014. Největší pokles ve výši téměř 50% se očekává v tržbách za letištní taxy a v podílu z tržeb duty free obchodů. Letiště chce ovšem i nadále zůstat provozně soběstačné a případné ztráty hradit z vlastních rezerv. „Dosažení provozní soběstačnosti je možné, pokud nedojde k dalším nepředvídatelným okolnostem. Společnost je tedy nadále schopná provozovat letiště bez provozní dotace či jiné finanční podpory od vlastníka, tedy Karlovarského kraje," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

I v letošním roce bude letiště pokračovat v úsporných opatřeních, která by se měla dotknout zejména mzdové oblasti. Pomoci s řešením nepříznivé situace by měl i Karlovarský kraj. Nové destinace, odkud by bylo možné do Karlových Varů přilákat turisty, má hledat připravovaná krajská destinační agentura. „Chceme co nejdříve vytvořit skupinu s městem Karlovy Vary a zástupci hotelů a dalších subjektů, která by jasně řekla, které linky jsou pro město a kraj prospěšné,“ dodal Jakub Pánik.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama