ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2015 13:19:13

Kraj přispívá na údržbu cyklostezek po celém regionu

Kraj přispívá na údržbu cyklostezek po celém regionu

Karlovarský kraj coby vlastník nyní zajišťuje údržbu 34 kilometrů Cyklostezky Ohře. Na správu sítě dalších cyklostezek v regionu každoročně přispívá. V letošním roce vydal na příspěvcích do rozvoje cyklistické infrastruktury 3,8 milionu korun.

  Začátek článku
Obsah článkuKraj v rámci cyklostezky Ohře v minulých letech nově vybudoval s přispěním evropských fondů 18 km cyklostezky s celkovými náklady necelých 164 milionů korun. Z  toho téměř 142 milionů pokryly evropské dotace. Kraj se tak stal vlastníkem nového majetku, u něhož je v rámci pravidel dotačních programu nutné zajistit po dobu pěti let tzv. udržitelnost projektu. „I kdyby tady taková podmínka nebyla, přesto se kraj musí o svůj majetek starat a plnit tak svou povinnost zajistit bezpečný pohyb všech lidí na cyklostezce,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Údržbou Cyklostezky Ohře kraj pověřil Krajskou správu a údržbu silnic. V letošním roce kraj převzal dalších 16 km cyklostezky mezi Sokolovem a Kynšperkem nad Ohří, kterou nechalo vybudovat Ministerstvo financí ČR. Náklady šly z fondu na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. „Tím se navýšila částka na údržbu, která zatím dosahovala asi 769 tisíc korun ročně. Navýšené náklady pro příští rok vložíme přímo do provozního příspěvku silničářů,“ vysvětlil Jakub Pánik.

O další úseky Cyklostezky Ohře, které nejsou ve vlastnictví Karlovarského kraje, se starají města Cheb, Kynšperk nad Ohří, Sokolov nebo Loket, ale i obce Šemnice, Kyselka či Velichov. „Snažíme se obcím pomoci, protože víme, že některé z nich jen obtížně najdou ve svých rozpočtech peníze na údržbu cyklostezek. K tomu slouží krajský dotační program na rozvoj cyklistické infrastruktury. Získané peníze se dají využít nejen na výstavbu nových úseků, ale i na údržbu nebo nové značení. V letošním roce jsme poskytli celkem 3, 8 milionu korun pro 20 žadatelů napříč krajem,“ upřesnil náměstek. Jedním z žadatelů bylo například město Boží Dar, které obdrželo 200 tisíc korun na projektovou dokumentaci cyklotrasy města Boží Dar, úsek Kaffenberská – Myslivny.

Dalším dotačním programem kraje směřující kromě jiného na rozvoj cyklistiky je „Program obnovy venkova“ a dotační titul na podporu aktivit v cestovním ruchu.
Obce ale mohou chybějící finance získat i z dotačního programu Státního fondu dopravní infrastruktury pro poskytování příspěvků na výstavbu a údržbu cyklistických stezek, který je pravidelně vyhlašován již od roku 2008.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama