ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2010 15:34:00

Francie pošlapává základní podstatu existence EU

Francie pošlapává základní podstatu existence EU

Francie zcela selhala v myšlence integrace, na níž je založena celá EU.

Navracení více než 8 tisíc Romů z Francie do země původu - zejména Rumunska a Bulharska - je tématem, které v současnosti snad nejvíce hýbe celou EU. Dnes se kauza dostala i na program jednání EP. Ve čtvrtek pak EP bude hlasovat o rezoluci ke zprávě o situaci Romů v Evropě, jejíž obsah je výrazně ovlivněn právě současným děním ve Francii.

"Bez ohledu na to, zda se jedná o vyhošťování nebo dobrovolnou repatriaci, je postup Francie dokladem selhání její politiky integrace menšin. Vždy jsem považoval za nespravedlivou zavedenou praxi navážet se ohledně porušování práv Romů do menších a slabších států jako je ČR, takže rozhodně neuškodí, když si roli lidskoprávního otloukánka vyzkouší i velký a silný stát typu Francie", komentuje vývoj kauzy Březina.

Březina v této souvislosti upozorňuje, že když se na ČR snášela kritika za řešení romské problematiky, přikládala Francie ochotně polínko do ohně. "Jedna věc je intelektuálně mentorovat a poučovat cizí, druhá pak převzít vlastní odpovědnost a odolat pokušení řešit složitý romský problém tím nejjednodušším, ale zároveň nejbezohlednějším způsobem - vypuzením etnické komunity ze svého území".

Březina se zároveň pozastavuje nad tím, že na neformální ministerskou schůzku v Paříži 6. 9. byly pozvány jen vybrané členské státy EU a Kanada.

"Prezident Sarkozy tím pokračuje v politice arogance směrem k novým členským státům započaté slavným výrokem jeho předchůdce Chiraca o propásnuté příležitosti mlčet. Okázalé nepřizvání Česka k jednacímu stolu tento trend jenom potvrzuje. Naše diplomacie by se s takovým chováním neměla smířit", podotýká Březina.

Březina také kritizuje rozhodnutí Francie přizvat na schůzku Kanadu.

"Pozvání Kanady za současného nepozvání Česka lze těžko chápat jinak než jako ránu do zad úsilí dosáhnout zrušení kanadských víz pro české občany". uvádí k tomu Březina.

           "Jediná šance, jak se při řešení romské problematiky pohnout dopředu, je přijetí jednotné evropské strategie pokrývající všechny dotčené státy a mající přímou vazbu na Evropský sociální fond, případně jiné finanční nástroje rozpočtu EU. Nejprve je ale třeba si přiznat, že romský problém je problém evropský", uzavírá Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama