Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2012 19:15:00

Neměňme demokracii. Změňme politiku

Neměňme demokracii. Změňme politiku

Jedinečná šance změnit politiku. Možnost rozhodnout, jakým směrem se bude naše společnost v příštích letech ubírat.

Zda se vrátí do 90. let minulého století, se všemi problémy, které s sebou dodnes vlečeme. Nebo zda postoupíme do 21. století, se všemi nadějemi, které tato změna otevírá. To bude hlavní téma první přímé volby prezidenta v roce 2013, a Jan Fischer dnes představil program, se kterým do ní vstupuje.

„V přímé volbě vidím začátek a katalyzátor dalšího vývoje v naší zemi. Lidé očekávají zásadní změnu fungování politiky a já k ní chci přispět,“ řekl dnes při prezentaci svého programu Jan Fischer, a představil čtyři hlavní oblasti, na které by v prezidentském úřadu zaměřil svou pozornost:

    silná ekonomika,
    vláda práva,
    odpovědnost a slušnost,
    národní zájmy.

„Naše krize nespočívá jen v neúnosném předlužení nebo ve ztrátě výkonu naší ekonomiky. Jde v první řadě o krizi důvěry v politiku. O krizi, která hrozí přerůst v nedůvěru vůči zastupitelské demokracii jako takové,“ varuje Jan Fischer, a dodává: „V ekonomice vidím základ řešení skutečných problémů, které trápí občany ve zdravotnictví, ve školství a dalších oblastech. Jen v dobré ekonomické kondici se nám podaří udržet zaměstnanost a sociální smír.“

Jan Fischer dále popsal čtyři hlavní oblasti, které jsou pro silnou a konkurenceschopnou ekonomiku zásadní, a v nichž by bylo nanejvýš užitečné dospět k určité shodě napříč politickými stranami - veřejná správa, otázka eura, energetická bezpečnost, podpora konkurenceschopnosti a inovací.

„Veřejná správa musí zeštíhlet. Hlavním kritériem pro hodnocení každého úřadu musí být poměr cena/výkon, protože špatné fungování veřejné správy je dnes hlavní brzdou ekonomiky. Dokonce větší, než vysoké daně či rozpočtový deficit. Plýtvání, zbytečná byrokracie a korupce ve veřejném sektoru nejen obtěžují občany, ale jsou také překážkou na cestě za prosperitou,“ uvedl vedle dalších ekonomických aspektů Jan Fischer: „Pokud budu zvolen, nenechám politiky v klidu. Budu na ně tlačit, aby zjednali nápravu, odpolitizovali veřejnou správu a zajistili kvalitní a efektivní fungování úřadů.“

Bez důvěry v právní stát se společnost rozpadá a dostává se do stavu blízkého anarchii, kdy nikdo nevěří nikomu a ničemu. A to se podle Jana Fischera u nás bohužel právě děje. A všechny politické reprezentace od 90. let po současnost na tom nesou svůj díl viny.

„Vládnout mají zákony lidem, ne lidé zákonům. Prezident je garantem právního státu a dodržování řádu,“ upozorňuje Jan Fischer: „Nikdy proto nebudu mlčet zejména v otázkách týkajících se lidských práv, boje s extremismem, postihu korupce a fungování policie a justice. Jako dva konkrétní kroky v boji proti korupci budu prosazovat přísný zákon o regulaci lobbingu a povinnost, aby ústavní činitelé při nástupu do funkce museli veřejně učinit úplné majetkové přiznání. Současně s tím budu podporovat, aby se zrušily nebo přísně omezily výjimky z bezpečnostních prověrek pro ústavní činitele.“

K tomu, aby se do veřejného života navrátila odpovědnost a slušnost, je třeba institucionální změny. V případě svého zvolení bude Jan Fischer prosazovat zrušení přestupkové a správní imunity prezidenta, a zrušení trestní a přestupkové imunity poslanců a senátorů, s tím, že by zůstala jen trvalá nestíhatelnost v parlamentu včetně hlasování.

„Rovněž bych přivítal snadnější proceduru odvolání prezidenta republiky. Spolu s přímou volbou byla zavedena taková pravidla, která takřka zablokovala možnost zbavit prezidenta úřadu při vážném pochybení dle Ústavy. To demokracii rozhodně neprospívá. Kandiduji na úřad prezidenta, ne však prezidenta neodpovědného a neodvolatelného,“ dodává Jan Fischer: „Považuji také za nutné změnit a zpřesnit některé pravomoci prezidenta tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužívání. Navrhnu například, aby členové Bankovní rady České národní banky byli prezidentem republiky jmenování se souhlasem Senátu a nezáleželo jen na libovůli hlavy státu,“ doplňuje Jan Fischer.

Aby bylo občanům umožněno posílet se více na vládě a její kontrole, navrhne Jan Fischer také zavedení institutu lidové iniciativy, tedy práva skupiny 50 tisíc občanů podat návrh zákona, který by Parlament musel projednat.

K zásadní změně musí podle Jana Fischera dojít také v oblasti financování politických stran. Tak jako podporoval přísnou regulaci financování prezidentských kampaní, bude ji prosazovat i pro politické strany. Větší osobní odpovědnost politiků, větší transparentnost a kontrola politiky je naprosto nezbytná.

„Budu prosazovat zásadní úspory nákladů na činnost ústavních institucí. Půjdu v tomto směru příkladem: zeštíhlím a zásadně zmodernizuji činnost Kanceláře prezidenta republiky a snížím prostředky vynakládané na její provoz. Počet úředníků pracujících na Hradě snížím o čtvrtinu. Plat prezidenta snížím o 20 %,“ zavázal se v kandidátském projevu Jan Fischer.

Jan Fischer půjde také příkladem v boji proti korupci. Zveřejní svůj pracovní program a všechny schůzky týkající se veřejného zájmu. Stejně jako v kampani bude zveřejňovat své příjmy a majetkové poměry.

„Budu také využívat všech možností, abych pomohl občanům řešit jejich problémy. Nejméně jednou týdně se budu setkávat s předsedou vlády. V pravidelných intervalech se budu setkávat s ostatními členy vlády, s poslanci a senátory i s dalšími ústavními činiteli. Za nezbytný pokládám intenzivní kontakt se zástupci parlamentní opozice, s hejtmany a představiteli samospráv.,“ vysvětlil Jan Fischer.

Zvláštní pozornost Jan Fischer věnuje všem, na něž dnes představitelé státu často zapomínají - zdravotně postiženým, mladým lidem, rodinám s dětmi, příslušníkům různých menšin. A v prvé řadě chce udělat vše pro to, aby se zlepšil život seniorů.

„Stát redukuje postavení seniorů na otázku výše důchodů, a i ty reálně snižuje. To je zásadně špatně. Musíme být schopni projevit úctu starší generaci a zajistit jí důstojný život,“ uvedl Jan Fischer.

Za nejdůležitější v oblasti upevňování pozice České republiky na mezinárodní scéně Jan Fischer pokládá rozvojovou politiku, humanitární pomoc a prosazování lidských práv, fungování České republiky v Evropské unii, euroatlantické spojenectví, ekonomickou diplomacii.

„Reprezentace země v zahraničí je výsostnou prezidentskou povinností. Prezident ale slouží své funkci, nikoli funkce prezidentovi. Hlava státu reprezentuje svou zemi, ne své osobní názory. Není možné, aby prezident republiky v zahraničí hlásal názory, jež jsou v rozporu s hlavním politickým kursem zvoleným vládou,“ podotýká k tomuto tématu Jan Fischer s tím, že chce zahraniční politiku otevřít, a k formulaci národních zájmů přizvat občanská sdružení, akademiky, podnikatele i média.

„Členství ČR v EU je dokladem toho, že národní zájem nepodléhá žádné ideologii. Buďme tedy racionální, chovejme se dospěle. Skutečně to není buď, anebo: buď povinně přijímejme vše, co z Bruselu přijde, nebo z Evropské unie rovnou vystupme. Buď fiskální pakt, nebo konec eura. Buď tuhá federalizace, nebo rozpad Unie. Naším národním zájmem není ani tuhá federace, ani model tvrdého jádra a periferie, ale flexibilní integrace. Každá země si má zvolit takovou rychlost a míru integrace, jaká jí vyhovuje,“ upozorňuje Jan Fischer.

Jana Fischera v jeho kandidatuře podporuje řada známých osobností z řad vědců, lékařů i umělců: například Jan Pirk, Iva Holmerová, Jan Hrušínský, Zdeněk Troška, Patrik Eliáš a Petra Eliáš-Voláková, Jan Masopust, Milan Hein, Jiří Bubeníček, Eduard Outrata, a řada dalších.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama