Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2021 14:15:00

Vybrány byly pouze ty změny, které jsou nesporné

Vybrány byly pouze ty změny, které jsou nesporné

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k návrhu zákona o policii

 Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, vážené senátorky, vážení senátoři.

Tento návrh zákona mění zákon o polici, zákon o Celní správě, zákon o obecní policii a další související zákony. Byl připraven ve spolupráci s ministerstvem financí a byl schválen Poslaneckou sněmovnou. Byl projednán zde v Senátu ve dvou výborech, výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a v ústavně-právním výboru. Oba výbory doporučují tento návrh zákona schválit, za což jim děkuji.

Tento tisk zahrnuje 3 základní části. Zaprvé. návrh na zvýšení vymahatelnosti nedoplatků na pravomocných pokutách za dopravní přestupky. Zadruhé, vybrané a pro Policii ČR nezbytné změny zákona o policii, které byly převzaté ze sněmovního tisku 642 a na nich byla shoda ve výboru pro bezpečnost a podvýboru pro policii, obecní policii a soukromé bezpečnostní služby. A pak je tam třetí část, a to je návrh pana poslance Bendy, která se týká změny trestního řádu.

Velmi stručně k jednotlivým částem. Ta první, tzn. zvýšení vymahatelnosti. Když to velmi zjednoduším, umožní to policii přístup do evidence nedoplatků, kterou vede Celní správa, a přináší nové oprávnění policistů a celníků při kontrole vozidla požadovat úhradu toho nedoplatku na již pravomocné pokutě. A v případě, že k úhradě nedojde, tak je tam oprávnění nařídit jízdu na nejbližší vhodné místo a zadržet registrační značku nebo tomu vozidlu nasadit botičku. To si myslím, že velmi pomůže.

Ta druhá věc, komplexní novela zákona o policii. Jak jsem řekl, my jsme měli širší ambici novelizovat zákon o policii, nicméně vzhledem k časovému útlaku a tísni jsme z toho širokého zákona, který navíc byl do jisté míry kontroverzní, protože tam byly některé návrhy, které vzbuzovaly velké emoce v jednotlivých poslaneckých klubech, tak v rámci konsensu výboru pro bezpečnost byly vybrány pouze ty změny, které jsou nesporné.

Respektive kde nebyl žádný odpor. To znamená – oprávnění policie rušit elektronické sítě, zamezit provozu bezpilotního systému, umožnit provozu elektronických komunikací při zjištění nástražného výbušného systému, ochrana exponovaných osob, odnětí věci v souvislosti s řízením o přestupku. To jsou asi ty hlavní.

A ta širší novela bude muset počkat, pokud bude zájem, na příští volební období. A ta třetí věc, to je návrh pana poslance Bendy, který se týká z jeho pohledu zefektivnění rozhodování Nejvyššího soudu o mimořádných opravných prostředcích. My jsme o tom vedli ve sněmovně diskusi, nicméně ve finále takto ten zákon byl schválen, odeslán do Senátu. A já bych vás chtěl požádat v souladu se stanovisky obou výborů o jeho schválení.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama