ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2010 12:08:00

Škrtformy jsou jen populismem vlády

Škrtformy jsou jen populismem vlády

Nesouhlasím se záměry vlády, které povedou ke zhoršení dostupnosti a kvality veřejných služeb a ke snižování úrovně bezpečnosti občanů v naší zemi.

Proto přijdu podpořit zaměstnance veřejných služeb a správy na jejich legitimní protestní akci.

Bezhlavé propouštění zaměstnanců veřejných služeb a správy a plošné snižování jejich platů je populistickou a lacinou snahou vzbudit před volbami u veřejnosti dojem, že je koaliční vláda akceschopná.

Propouštění a škrty ve státní správě a ve veřejných službách, které vláda plánuje, jsou v podstatě jen nepřipraveným křečovitým a nedomyšleným pokusem, který má ukázat rozhodnost jednotlivých ministrů. Kabinet se snaží tvářit uvědoměle, avizovaná rozpočtová odpovědnost se zatím však projevuje jen plánovaným počtem odejitých a škrtnutých. Neuvážené a zbrklé kroky budou mít za následek nikoli lépe fungující veřejné služby a státní správu, ale opak.

Míra kriminality v Česku rozhodně nenasvědčuje tomu, že by policie překypovala zbytečnými zaměstnanci. Vězeňská služba již nyní jen těžko zvládá přeplněné věznice. Hasiči nasazují dennodenně své životy v zastaralé a takřka nepoužitelné výbavě a technice. Zdravotníci hrozí masivními odchody do zahraničí. Tyto skutečnosti je třeba brát vážně.

Ze státní správy by rozhodně neměli být vyhazováni zkušení a schopní odborníci, do jejichž kvalifikace investoval stát nemalé prostředky. Ministři by měli respektovat také základní principy slušného chování a nejednat s propuštěnými lidmi jako s póvlem. Neklid ve mně vzbuzují také informace o tom, že na některých ministerstvech dojde k propouštění podle věkového kritéria, což by byla nepřípustná diskriminace starších občanů.

Cestou je reforma, a ne otesávání sekerou ve stylu „tni kam tni“. Štíhlejší a efektivnější státní správa je nutný cíl jednání každé vlády. Byrokracie má ze své podstaty tendenci kynout. Cesty ke kvalitnější a menší státní správě jsou ovšem různé. Podle mého názoru by měl vstoupit v účinnost zákon o státní službě, který by správu depolitizoval a stanovil by jasná kvalifikační kritéria v kariérních řádech.

Základní veřejné služby, které zajišťují ochranu zdraví občanů, jejich majetku a životů, a které umožňují vzdělanostní rozvoj této země, musí spravovat stát.  Dostupné veřejné služby pro všechny občanů jsou jedním z pilířů stabilní demokracie a soudržné společnosti.

Jan Kohout
Kandidát do Senátu za Prahu 6

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama