ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2015 15:28:00

Kdy se stát rozhodne pomoci těžce zdravotně postiženým?

Kdy se stát rozhodne pomoci těžce zdravotně postiženým?

Již více než tři roky působí změna posuzování nároku na příspěvek na péči existenční problémy mnoha těžce zdravotně postiženým a jejich rodinám.

Zatímco do konce roku 2011 se posuzovalo podle 36 kritérií v zákoně o sociálních službách a cca dalších 60 v prováděcí vyhlášce, od roku 2012 se posuzuje podle pouhých deseti životních situací.

Výsledkem je, že řada lidí je přeřazována do lehčího stupně závislosti, než jaký je jejich reálný zdravotní a sociální handicap.  Kateřina Klasnová a Zdena Cupková z Nadačního fondu KlaPeto opakovaně jednaly o nespravedlivém posuzování kritérií příspěvku na péči se současnou ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. Ta před více než rokem přislíbila, že se bude celou věcí zabývat. Změny legislativy zdaleka nedopadly a nedopadají jen na rodiče těžce zdravotně postižených dětí.

Sdružení zdravotně postižených v ČR poslalo již v květnu loňského roku ministerstvu práce a sociálních věcí návrh na změnu vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách. že by se jednalo o provizorní řešení a zákonná úprava je do budoucna nutná. K žádnému posunu ale nedošlo. Ministerstvo nyní v roce 2015 údajně chystá komplexní novelizaci, ale vzhledem k tempu legislativního procesu se těžce zdravotně postižení nápravy hned tak nedočkají. Přestože pro mnohé z nich jde o existenční otázku.

„Krátce po asociální reformě byla média plná příběhů zdravotně postižených. Po několika letech je sice téma méně mediálně atraktivní, ale pro lidi s handicapem stále stejně bolestivé,“ říká Kateřina  Klasnová za nadační fond KlaPeto.

Jak ukázal dnešní seminář pořádaný poslankyněmi Janou Hnykovou a Olgou Havlovou pod záštitou předsedy Výboru pro sociální politiku Jana Zavadila a Nadačního fondu KlaPeto: „Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?“, řešení stále zůstává v urychleném přijetí vyhlášky, která napraví zrůdnosti Drábkovy asociální reformy a následné přijetí novely zákona.

„Všichni zúčastnění se shodli na nutnosti co nejdříve změnit způsob v posuzování příspěvku na péči, aby se odstranily křivdy, které vznikly Drábkovou reformou. Proto apelujeme na zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí, aby v co nejkratší době představili řešení, jak konkrétně pomohu lidem s postižením, kterým byl příspěvek na péči odebrán, nebo snížen. V co nejkratší době máme na mysli do konce června tohoto roku. Spolu s Olgou Havlovou a Markem Černochem jsme se dohodli na tom, že pokud tak neučiní, předložíme Poslanecké sněmovně vlastní legislativní návrh, jenž by danou problematiku vyřešil,“ sdělila závěry dnešního semináře poslankyně Jana Hnyková. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama