ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2013 17:13:43

Obrovský nedostatek zařízení pro seniory je nutné řešit co nejrychleji

Obrovský nedostatek zařízení pro seniory je nutné řešit co nejrychleji

Jablonecká radnice řeší osud bývalých městských lázní. Plně podporuji návrh, s kterým oslovila město Johanna Pauly, která by ráda viděla namísto lázní rehabilitační centrum pro seniory.

 Jablonec nad Nisou rozhoduje o osudu bývalých městských lázní. Náměstky primátora v nedávné době navštívila Johanna Pauly a seznámila je se svou ideou. Podle ní by na místě lázní mohlo stát rehabilitační zařízení, poskytující péči převážně seniorům.

S nápadem paní Pauly se naprosto ztotožňuji. Podle všech studií bude v celé Evropské unii, Českou republiku nevyjímaje, populace stárnout. V současné době je polovina obyvatel Evropské unie starší čtyřiceti let. V roce 2060 by podle propočtů mělo žít v EU padesát procent obyvatel starších než čtyřicet osm let. Jak bude stárnout populace, bude přibývat i skupina velmi starých, tedy lidí ve věku nad osmdesát let.

Je proto nejvyšší čas začít při plánování rozvoje měst myslet na seniory. Nespojujme si seniory pouze s domovy důchodců, léčebnami dlouhodobě nemocných. Běžně na ulici potkáváme lidi, kterým je daleko přes šedesát, a přesto jsou vitální a soběstační. Nepotřebují naši pozornost a proto si jich ani nevšimneme. Ale proto, aby zůstali nadále plní sil a energie, potřebují zařízení, kde budou moct posilovat, rehabilitovat, nebo se jen scházet a debatovat.

Proto podporuji záměr přeměny lázní na rehabilitační centrum pro seniory. Budova má bezbariérový vstup, jsou v ní výtahy a hlavně leží v centru města. Hned vedle zastavuje městská hromadná doprava, nedaleko je nádraží. Přestaňme konečně vytěsňovat seniory na okraj společnosti a tedy i na okraj měst! Uvědomme si konečně, že i my zestárneme. Jak by se nám líbilo, kdyby nás někdo odsunul někam na okraj města, pryč z očí?! Všude bychom měli daleko. Už jenom proto bychom potřebovali někoho, kdo nám nakoupí, protože cesta do obchodu a zpět by trvala městskou dopravou hodiny.

Buďme rádi, že je mezi námi velká skupina seniorů, kteří se o sebe dokážou postarat sami, a umožněme jim, aby zůstali co nejdéle soběstační. Třeba tak, že zřídíme objekty, kde budou moct posilovat své fyzické i duševní zdraví, a že je postavíme tak, aby k nim měli snadnou cestu. Poblíž centra měst, kousek od nádraží a s dobrou obslužností městské dopravy.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama