Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2020 13:27:00

Ani na personál v sociálních službách jsem nezapomněla

Ani na personál v sociálních službách jsem nezapomněla

Komentář na facebookovém profilu k vývoji situace v sociálních službách

 Není hodina, abych nemyslela na sociální služby. Ochranné pomůcky jsou. Jakmile se zásobování chopilo Ministerstvo vnitra a hlavně pan 1. místopředseda vlády, Jan Hamáček, rozjela se distribuce do krajů ve velkém. Připomínám, že když služba s žádostí o pomůcky na kraji nepochodí, může nám dát vědět přes formulář na webu MPSV. A já zase připomenu hejtmanům, že ochranné pomůcky by se měly dostat i k terénním a ambulantním sociálním službám.

Jsem moc ráda, že jsem se nevzdala a nejpozději ode dneška se testuje personál v domovech pro seniory a v dalších pobytových službách. To bylo řečí, že to nepůjde.... Pořád ale trvám na tom, že plošné testování by se mělo rozšířit i na klienty!? A připomínám, že pro ty domovy, na které koronavirus zaútočí plnou silou, musí mít v každém kraji připravená dodatečná lůžka.

Také jsme přistoupili k dočasnému uzavření některých sociálních služeb. Teď možná nazrál čas povolit šrouby, ale to se musí poskytovatelé jednotlivých služeb rozhodnout, co vlastně chtějí. A hlavně se musí shodnout! Zítra k tomu budeme mít velkou společnou debatu se zástupci poskytovatelů i seniorů.

Ani na personál v sociálních službách jsem nezapomněla. Zaslouží si odměnu na výplatní pásce. A nechci od nikoho slyšet, že na to nejsou peníze! V první řadě musíme zaplatit ty, kdo pracují v extrémních podmínkách. A pak teprve můžeme řešit, jestli koupit České aerolinie.

A ještě jedná dobrá zpráva pro sociální služby. Připravuji pro ně finanční injekci v podobě zvláštní dotace za nečekané náklady. A navrhneme i další pomoc v novele zákona o sociálních službách. I klienti v domovech by měli mít vyšší příspěvek na péči ve III. a IV. stupni, stejně jako ti, o které se starají jejich blízcí doma. Péče musí být ohodnocena spravedlivě.

Sociálních službám se věnujeme na každém zasedání vlády opravdu poctivě. Není jednání, abychom neschválili opatření, které sociálním službám pomůže. Minule to bylo plošné testování personálu, dnes zase výpomoc Armády ČR v zařízeních zasažených nákazou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama