Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2019 13:49:00

Příspěvek pro krizová zařízení pro děti nebyl valorizován od roku 2013

Příspěvek pro krizová zařízení pro děti nebyl valorizován od roku 2013

Vláda vyslovila souhlas s návrhem ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na vytvoření dotačního titulu pro provozovatele zařízení pro děti, vyžadující okamžitou pomoc pro rok 2019.

Současně MPSV připravuje legislativní změnu, která systémově navýší příspěvek státu na provoz těchto zařízení.

„Komu jinému než dětem v krizové situaci máme zajistit péči, bezpečí a ochranu? Tyto děti jsou bezbranné, často za sebou mají traumatické zážitky a samy si pomoct nedokáží. Ministerstvo podobným způsobem řešilo nedostatek financí pro krizová zařízení již v minulosti, ale já chci jejich financování řešit systémově. A protože příspěvek pro krizová zařízení pro děti nebyl valorizován od roku 2013, ačkoliv se reálné náklady na péči o děti průběžně navyšují, navrhnu navýšení v rámci připravované novely zákona,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Důvodem předložení materiálu na vládu je potřeba řešení situace financování činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc v období do platnosti plánované novely zákona č. 359/1999 Sb. o sociálně-právní ochraně dětí. Na dofinancování budou vyčleněny prostředky ve výši 22 mil. Kč.

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc poskytují ochranu a pomoc dětem, které se ocitly bez jakékoliv péče. Okamžitá ochrana a pomoc takovým dětem spočívá v uspokojování jejich základních životních potřeb, včetně ubytování, v zajištění zdravotních služeb nebo v psychologické péči. Zařízení fungují nepřetržitě a přijímají děti podle jejich aktuální potřeby.

Zařízením je podle zákona aktuálně vyplácen příspěvek pro zřizovatele ve výši 22 800 Kč za měsíc na jedno dítě. MPSV v novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí plánuje navýšení státního příspěvku pro tato krizová zařízení o 5 400 Kč, tedy na 28 200 Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama