Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2012 14:09:00

Ústecký balíček opět odložen, poslance asi nezajímají problémy obyčejných lidí

Ústecký balíček opět odložen, poslance asi nezajímají problémy obyčejných lidí

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR v úterý 12. června 2012 (po téměř půlročním odkladu) opět nestačila projednat v prvním čtení tzv. Ústecký balíček, ač byl do úterního programu zařazen.

Ústecký balíček je soubor legislativních změn řešících napjatou situaci v sociálně vyloučených lokalitách, jako je například Šluknovsko. Ústecký kraj považuje přístup poslanců vládních stran k projednání balíčku za nezodpovědný. 

„Pravicoví poslanci dnes opět prokázali, že je problémy obyčejných lidí nezajímají. To, že náš Ústecký balíček byl v programu jednání opět odsunut, je ostudným postupem. Vláda systematicky a dlouhodobě podkopává veškeré snahy krajů, které mají řešit každodenní problémy a starosti slušných občanů,“ uvedla Jan Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

Ústecký kraj opakovaně rozporuje námitky vládních stran proti Ústeckému balíčku jako zcela neodůvodněné, a to přesto, že politická nevůle balíček podpořit byla a je stále zřetelnější. Ústecký balíček se stal politickým nástrojem před letošními krajskými volbami. „Chtěla bych touto cestou vyzvat poslance vládních stran, aby své zamítavé postoje jeli osobně vysvětlit občanům ve Šluknovském výběžku. Každý, kdo měl zájem, se mohl zapojit do diskuse nad Ústeckým balíčkem, stejně jako to udělala například vládní Agentura pro sociální začleňování, odbory nebo řada obcí,“ doplnila Jana Vaňhová.

Ústecký kraj nicméně oceňuje snahu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který se inspiroval ústeckým návrhem a připravuje novelu trestního zákoníku a přestupkového zákona. Přesto, než doběhne celý zdlouhavý legislativní proces u ministerské novely, měl by být vzhledem k naléhavosti situace přijat návrh Ústeckého kraje.

Návrh zákonné úpravy předložený Ústeckým krajem se zaměřuje na řešení problémů souvisejících nejen se životem v sociálně vyloučených lokalitách, ale také na drobnou kriminalitu po celé České republice a týká se sociálního bydlení, loterijního zákona a trestů za opakované přestupky, jako jsou drobné krádeže, rušení nočního klidu a podobně. Ústecký balíček legislativních změn získal podporu starostů a krajských zastupitelů napříč celým politickým spektrem.

Zásadní je návrh úpravy trestního zákoníku posuzovat opakované páchání stejného přestupku jako trestný čin. Jedním z problémů je neschopnost státu efektivně zakročovat proti obyvatelům, kteří opakovaně obtěžují své spoluobčany neustálým pácháním drobných přestupků, drobnými výtržnostmi, krádežemi, násilnostmi, narušováním nočního klidu, atd. Velká část těchto přestupků podle současné právní úpravy nezíská nikdy charakter trestného činů. Vhodnou možností jak tuto situaci řešit, je upravit opakované páchání stejného přestupku jako trestný čin a tím by bylo možno spravedlivěji potrestat pachatele pomocí sankcí, které poskytuje trestní zákoník. Sankce trestního zákoníku totiž mají výrazně vyšší odrazující účinek.

Předkládaný návrh počítá i s úpravou stávající legislativy v otázkách zákonných opatření při zajištění bydlení osobám v hmotné nouzi a dále se jedná o změnu loterijního zákona, správních a místních poplatků.

Kdy se opět do programu Poslanecké sněmovny dostane projednání Ústeckého balíčku, není v tuto chvíli jasné. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová se jednání sněmovny v této věci včera zúčastnila již potřetí, ale zatím se nesetkala s vůlí poslanců tyto legislativní návrhy seriózně projednat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama