Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2012 11:20:00

Zastánci

Zastánci

Představte si, že zapomenete zaplatit tisícikorunovou pokutu.Věc převezme inkasní agentura a z dlužné tisícovky se díky odměně agenturnímu právníkovi najednou skoro sedm tisíc.

Zdá se vám takové navýšení dluhu v pořádku? Normálnímu člověku jistě ne a k podobnému názoru už došla i naše justice. Okresní soud v Ústí nad Labem přestal vymáhacím agenturám přiznávat náklady na advokáty a argumentoval tím, že jde o neopodstatněné tahání peněz z kapes dlužníků, kteří se již beztak nacházejí na hranici chudoby, nebo pod ní.

Z inkasování takto uměle navýšeného dluhu se stal ohromný byznys a velké procento dlužníků, kteří by onen tisíc korun zaplatili, již nedá dohromady tisíců sedm a skončí v exekuci, která jejich původní dluh ještě značně navýší.

Je dobře, že ústecké soudce podpořil i Ústavní soud, který zamítnul stížnosti vymáhacích agentur, kterým se rozhodování ústeckých soudců logicky nelíbí. Vypadá to tedy, že obětem nelítostného miliardového vymáhacího byznysu svítá na lepší časy a odvaze soudců zastat se občanů spadlých do tohoto soukolí lze jen a jen zatleskat.

Podle průzkumů veřejného mínění je jedním z největších problémů, který trápí občany České republiky soužití se sociálně nepřizpůsobivými.  Bylo by dobře, kdyby se po soudcích zastali občanů i jejich poslanci a udělali něco i  s tímto palčivým problémem. Budou k tomu mít dobrou příležitost právě teď v lednu, kdy bude poslanecká sněmovna projednávat Ústecký balíček. Doufejme, že po mužích a ženách v talárech začnou na obyčejné lidi myslet i dámy a pánové v poslaneckých lavicích.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama