ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2013 9:10:28

Pro zahraniční filmaře je ČR jednou z nejzajímavějších destinací

Pro zahraniční filmaře je ČR jednou z nejzajímavějších destinací

Ministr kultury České republiky Jiří Balvín se v pátek 8. 11. 2013 v Bombaji setkal se zástupci indického filmového průmyslu, se kterými jednal o možnostech spolupráce a využití dobrých vztahů k podpoře rozvoje filmu v obou zemích.

Navázání nových kontaktů je jedním z nejdůležitějších prostředků k přilákání indických filmařů do České republiky. „Pro zahraniční produkční společnosti je Česká republika již řadu let jednou z nejzajímavějších světových destinací. Jsme zemí s vysoce rozvinutou filmovou kulturou, filmovým průmyslem, který disponuje s velmi profesionální filmovou infrastrukturou i mezinárodně ceněnou historií“, uvedl ministr Balvín ve svém projevu.

 Využívání České republiky zahraničními filmaři se již v minulosti ukázalo jako ekonomicky velmi zajímavé, ruku v ruce s penězi filmařů totiž do země přicházejí také peníze turistů, kteří Českou republiku na základě zhlédnutých filmů navštíví. Nebývalý nárůst počtu turistů byl zaznamenán např. po odvysílání oblíbeného korejského seriálu „Milenci z Prahy“, který se u nás natáčel v roce 2005. Ministr i další členové české delegace v Bombaji (např. ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková a předseda představenstva Asociace producentů v audiovizi Radomír Dočekal) věří, že právě Indie v tomto směru skrývá obrovský potenciál.

 V Indii ročně vzniká neuvěřitelné množství filmů, průměrná čísla se pohybují okolo 1200 za rok. Indové filmy doslova milují, filmový průmysl je hlavním pilířem jejich populární kultury. Nejznámější jsou tzv. Bollywoodské filmy (vznikající v Bombaji), nezanedbatelná je však také produkce ostatních 28 indických států. V České republice se již natáčely například filmy „Rockstar“ nebo „Prague“, v současné době se připravuje film „Bang Bang“. Zahraniční filmaře v ČR podporuje národní filmová kancelář „Czech Film Commission“, která jim pomáhá zorientovat se na české audiovizuální scéně, představuje jim zajímavé lokace a poskytuje všechny potřebné informace a kontakty. Díky letošnímu schválení Statutu státního fondu kinematografie a s tím spojeným zahájením poskytování filmových pobídek budou podmínky pro zahraniční filmaře v ČR ještě příznivější.

 Cílem této zahraniční cesty je mimo jiné příprava na uzavření dohody v oblasti audio-vizuální koprodukce, která by se měla stát základem pro spolupráci v oblasti filmové produkce. Podpis tohoto dokumentu by se v roce 2014 mohl stát dalším přínosem k plánovanému „Roku česko-indické kulturní spolupráce“. Právě o budoucí spolupráci jednal Jiří Balvín například s předsedou Sdružení filmových a televizních producentů Indie Kulmeetem Makkarem.

 V pátek se ministr kultury setkal také s ministrem kultury svazového státu Maharáštra Sanjayem Wmanrao Deotele a honorární konzulkou R. Jolly, v sobotu delegaci čeká návštěva indických filmových studií.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama