Jiří Bláha

Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017
  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2020 18:42:00

Na podporu mají nárok pouze ti, kteří zůstanou doma

Na podporu mají nárok pouze ti, kteří zůstanou doma

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 k podpoře podnikatelů během nouzového stavu

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

stojím tu jako prosebník, který by chtěl pevně zařadit mimořádný bod s názvem Změna nastavení podpory zaměstnanosti Antivirus, režim A a B. Proč jsem tady, je některým z vás asi jasný. Pro ty, kteří nevědí, tak jenom připomenu.

Navrhovatelé při sestavování pravidel pro režim Antivirus A a B nepočítali s aktivitou našich podnikatelů a pozapomněli na to, že firmy, ač byly zavřeny, tak dále pokračovaly proto, aby zachránily suroviny, aby zachránily navařená jídla, otevíraly hromadně okénka, jiné firmy zas pro změnu uzavřely posezení a prodávaly dál a další firmy byly nucené prodávat, protože neměly možnost uzavřít podniky, ale přesto musely udělat řadu hygienických opatření včetně řazení všech zákazníků, takže ve výsledku byly donuceny mít k práci daleko více lidí, než při normálním provozu. A na tyto lidi jsme pozapomněli, protože tito všichni, kteří denně pracují s nulovým ziskem, často s nulovými tržbami, nemají nárok ani na korunu podpory zaměstnanosti tak, jak je dneska navrženo. Na podporu mají nárok pouze ti, kteří zůstanou doma, tzn. ti, kteří chodí na výlety, užívají si volna. Tak tito všichni dostanou zaplaceno. Ale ti, kteří stojí u okének, potkáváte je v obchodech, které jsou otevřené, ale bez zákazníků, tak všichni tito nedostanou podporu, ani korunu.

Za mě by bylo velice dobré, kdybychom tento bod nejen pevně zařadili, ale odpovědně oddiskutovali, abychom ukázali cestu Ministerstvu práce a sociálních věcí, jak by se celá záležitost dala řešit, aby všechny ty, kteří zůstali otevření a neznají pravidla zákona o zaměstnanosti, který předepisuje dalších tisíc pravidel, jak se chovat, jako např. to, že se musí pracovní doba zameškaná hodnotit po týdnu a jakmile máte v týdnu zameškáno u pracovníka méně jak osm hodin, tak nespadá do žádného programu. V okamžiku, kdy jeden týden máte pět hodin a druhý deset, tak můžete zařadit jenom deset hodin, které jste zameškal. Tak bych byl hrozně rád, kdybychom to mohli všechno prodiskutovat, říci, jaké problémy jsou v jednotlivých krajích, městech a vesnicích, a proto, abychom zachovali dnešní rozmanitost speciálek a různých malých podnikatelů, kteří sídlí ve městech, která jsou dneska prázdná, tak by bylo vhodné, abychom tento bod nejenom pevně zařadili, ale zařadili ho jako první bod dnešního jednání.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama