Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2016 17:25:05

Někteří politici tvrdí, že mají na účtu 250 tisíc. Co s těmi penězi dělají?

Někteří politici tvrdí, že mají na účtu 250 tisíc. Co s těmi penězi dělají?

Projev na 27. schůzi Senátu dne 24. 8. 2016

 Vážený pane místopředsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové.

K mému vystoupení mě de facto vyzval svými slovy pan kolega Bublan, protože já s ním v tomto, co říkám stoprocentně souhlasím. Je tam ale jedno ale. To je ideální, možná idealistické vidění světa. Všichni víme, že majetek nevnímají spoluobčané zřejmě tak, jak on to vidí. Proto mnozí politici uvádí, že mají na účtu 250 tisíc korun, přitom už slouží v této službě 15 let. Říkám si, jestli jsou to náhodou narkomani, alkoholici nebo co dělají s těmi penězi za desetiletý poslanecký plat mají na účtu 250 tisíc korun. Víme, proč to dělají. Dál se o tom nebudu šířit.

Spíše chci k panu ministrovi, který chce zřídit další útvar, jak o tom čteme na ministerstvu financí a na margo toho, že dneska máme potvrzeno, že v této republice nemůžeme věřit policii ani státnímu zastupitelství, protože my nevíme, komu z těch orgánů máme věřit, protože státní zastupitelství naprosto nepokrytě nám sdělilo před několika měsíci, že nevěří větší části policie a věří jenom některým částem policie a ty se budou oslovovat. A naopak policie zase nevěří státnímu zastupitelství. Tam je zakopaný problém toho, proč někteří z nás přemýšlí o tom, zda tento zákon, který je jinak stejně bohulibý, jak pan kolega Bublan řekl, bychom neměli mnozí problém vůbec podpořit, kdybychom se nebáli jeho zneužití složkami, které nedělají, co mají. A nepracují tak, jak mají. Tady je to otázka na pana ministra, protože se v této věci významně angažuje, jak vidíme. Zároveň je vidět, že chce tvořit vlastní systém vyšetřování, která s tímto velmi souvisí, protože nedovedu si představit celní daňový delikt v dnešní době – podotýkám v dnešní době, který by se odehrával jenom v nějakém keši. Vždycky to jde přes nějaké účty. To znamená ano, chápu to. Je potřeba tento centrální registr mít. A hlavně musíme mít zajištěno, že ho nikdo nezneužije.

Tady tato obava nebo ta poslední věta, kterou jsem vyslovil, vyzněla prázdně, kdybychom nebyli nabiti mnohými příklady, že se tady tak v této zemi neděje. Vzhledem k tomu, že pan ministr je součástí vlády, která to má zajistit, tak mám jen takovou skromnou otázku, jak tuto část vláda zajistí, abychom tuto centrální evidenci účtů mohli podpořit. To znamená, jak zajistit důvěru v orgány činné v trestním řízení, především státní zastupitelství a policii. Přímo to souvisí s centrální evidencí účtů.

Díky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama