ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2021 1:03:00

Je naprosto neomluvitelné, k čemu nás tato vláda u Bruselu zavázala

Je naprosto neomluvitelné, k čemu nás tato vláda u Bruselu zavázala

Projev na 106. schůzi Poslanecké sněmovny 3. června 2021 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

 Dobrý večer, dámy a pánové.

Poslanci hnutí SPD nikdy v žádném hlasování této vládě důvěru nevyjádří a nemohou ji vyjádřit ani dnes. A to především z věcných důvodů. Tato vláda prostě dělá špatnou politiku. Její konkrétní kroky většinou nejsou činěny v zájmu českých občanů České republiky. Je to vidět v mnoha oblastech působnosti, mimo jiné v oblasti energetiky, které se jako člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, věnuji velmi podrobně. Zásadní, zcela negativní je v tomto ohledu postoj naši vlády, tzv. energetické politické Evropské unie na prvním místě, pak její souhlas se zpřísněním tzv. klimatických závazků na úrovni orgánů Evropské unie.

Což znamená razantní omezení emisí směřující slovy předsedkyně Evropské komise k dosažení klimatické neutrality v roce 2050, což přinese likvidaci značné části českého průmyslu a ohrožení naší energetické soběstačnosti a bezpečnosti.

A také bezprecedenčně zadluží budoucí generace Čechů, protože jde o projekty v řádu až bilionů korun, a v podstatě je vše financováno z úvěru od soukromých zahraničních subjektů, za které bude náš stát ručit. Tento proces také znamená povinnost zvyšovat podíl neefektivních, tzv obnovitelných zdrojů energií na celkovém energetickém mixu České republiky. Ministr Karel Havlíček k tomu uvedl, že celková částka vyplacená na tento účel za roky 2010 až 2030 bude činit zhruba 1 bilion korun. Z toho cca 60 % půjde na podporu solárních elektráren. Už jen toto, samo o sobě je strašné, a je naprosto neomluvitelné, k čemu nás a naše děti a vnuky tato vláda u Bruselu zavázala.

A trvající přemrštěná podpora tzv. solárních baronů je pro naše hnutí SPD též zcela nepřijatelná. Mnohokrát jsme na toto vládu upozorňovali a podali jsme k tomu příslušné pozměňovací návrhy na změnu státního rozpočtu v této položce, ale vláda se chová jako hluchá a slepá. A protože o omezení této nesmyslné a předimenzované podpory občas nesměle mluvila, neudělala fakticky nic. Mimochodem náklady na dosažení uhlíkové neutrality v České republice budou prakticky až dvojnásobné ve srovnání se starými západními i členskými státy EU.

I proto, že jsme průmyslovou zemí, s energeticky založenou do velké míry na uhelných zdrojích. A na rozdíl od Poláků si naše vláda v EU nedokázala vyjednat příslušné výjimky, které by naší situaci zohledňovaly, když už celý tento šílený plán nevetovala, což by bylo jediným správným přístupem. Velmi výmluvné je i to, co k evropským klimatickým závazkům uvádí náš Český svaz průmyslu a dopravy, který se tohoto plánu velmi obává, s tím, že bude znamenat mnohá rizika, zvýšené náklady pro řadu našich hospodářských odvětví.

Řada sektorů nemá v současnosti dostupné technologie, aby ještě rychleji snižovala své emise. Náklady na zpřísnění cíle pro snížení emisí v roce 2030 ze 40 na 55 % Evropské komise odhadla nejméně na 94 miliard eur, asi 2,5 bilionu korun, za rok pro celou EU. Náklady pro Českou republiku budou ale s ohledem na strukturu jejího hospodářství s vysokým podílem průmyslu poměrně vyšší. Prohlásil například první viceprezident svazu a generální ředitel Energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. Svaz průmyslu a dopravy dále upozorňuje na to, že Evropská komise nezpracovala podrobnou studii dopadů k zpřísnění klimatických cílů na členské státy. Toto navýšení také proběhlo prakticky bez veškerých potřebných analýz, i bez zohlednění současné značně kritické ekonomické situace evropských zemí v souvislosti s dopady koronavirové epidemie na naše hospodářství.

Zavázat za těchto okolností Českou republiku k dodržení těchto nerealistických a pro nás pouze škodlivých a nebezpečných ekologických cílů je hazard s budoucností. A vláda, která to učinila, nemůže mít naší důvěru.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama