ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2011 10:55:57

Chceme slavit? Podpořme peníze pro český sport

Chceme slavit? Podpořme peníze pro český sport

Rozpočtový výbor PS PČR doporučil sněmovně schválit pozměňovacích návrh k tzv. a často diskutovanému loterijnímu zákonu. Tato změna, na rozdíl od původní koaliční dohody, by českému sportu zaručila 2,3 miliardy korun.

Rozpočtový výbor PS PČR 26. října letošního roku doporučil Poslanecké sněmovně schválit mimo jiné pozměňovacích návrh k takzvanému a často diskutovanému loterijnímu zákonu. Tato změna, na rozdíl od původní koaliční dohody, by českému sportu zaručila zhruba 2,3 miliardy korun, které by ze zdanění hazardu plynuly do rozpočtu ministerstva školství. To by tyto peníze následně mělo využít právě na podporu českého sportu. Toto doporučení rozpočtového výboru, které prošlo i přes nesouhlas vládní TOP 09, otevřeně vítám.

Původní znění dohody količních stran totiž o penězích pro české sportovce nemluvilo, což jsem považoval za velké zklamání, a především pak za ohrožení kvality vrcholového sportu a dostupnosti pohybových aktivit pro širokou veřejnost. Ačkoliv mohu mít k navrhovanému řešení z pera poslanců Babáka (VV) a Svobody (ODS) mnohé výhrady – především ve směru k faktickému částečnému zachování neprůhledného a často kritizovaného systému odvodů hazardních firem na veřejné prospěšné účely –, považuji ve velké míře daný návrh za správný v tom smyslu, že bude pamatovat i na financování sportu. Proč?

Předně by bylo jasně stanoveno, že 1/3 odvodu z loteriích a jiných podobných her by byla příjmem rozpočtu ministerstva školství, do jehož gesce spadá právě financování sportu. Takto získané prostředky by byly vázány přímo k jeho financování. To je důležité. Za druhé si neumím představit, že by sportovní legendy typu Věry Čáslavské či Jana Železného měly i nadále chodit do Parlamentu ČR doslova s „prosíkem“ podobně, jako tomu bylo minulý týden, tak, aby v podstatě žadonily, aby si na ně a jejich neméně úspěšné nástupce vůbec někdo vzpomněl.

Vyzývám proto všechny rozumné poslance napříč politickým spektrem, aby v této souvislosti zapomněli na svou stranickou příslušnost, aby odhodili modré, oranžové, rudé i další dresy a podpořili dobrou věc. Mohu všechny ubezpečit o tom, že po faktickém výpadku příjmů ze společnosti Sazka, a v mnohých ohledech nutných rozpočtových škrtech této vlády, by byly dvě miliardy korun významným krokem pro lepší budoucnost českého sportu.

Vzpomeňme v této souvislosti na mnohé úspěchy našich sportovců, počínaje hokejem či fotbalem a konče rychlobruslením či basketbalem. Pokud nedáme peníze českému sportu, obávám se, že jen těžko se brzy opět potkáme na stadionech, na náměstích či v restauracích, abychom společně oslavovali světové úspěchy našeho malého, ale šikovného národa. A nebude to proto, že bychom neměli talentované mladé sportovce, ale protože jim svým rozhodnutím neumožníme důstojně konkurovat soupeřům, na které se jejich politici nevykašlali.

Jiří Šlégr, poslanec
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama