Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2019 12:29:59

Bude letecká škola v Karlových Varech pro kraj přínos nebo pro někoho jiného?

Bude letecká škola v Karlových Varech pro kraj přínos nebo pro někoho jiného?

Neustálá rotace deseti až dvanácti strojů, nadbytečné světelné znečištění, emisní a hluková zátěž, možné bezpečnostní riziko, to jsou možná rizika provozu školy pilotů v Karlových Varech.

V září 2018 jsme si mohli přečíst v tisku, že škola pilotů ve Varech už objednává letadla a nabírá zaměstnance. Podle informacích, které byly podány na posledním ZZ Karlovarského kraje, tak o tomto projektu se jednalo už začátkem loňského roku, ale nebyla v této věci vedena vůbec žádná diskuze, dokud se Spolek přátel Olšových Vrat nevzbouřil.
Podle vedení kraje by letecká škola měla pomoci ekonomice letiště, která není nijak pozitivní. Zisk z hangárování, nájmů a přistávací poplatky budou však činit za rok pouze 2,5 milionů korun. Výcvik zahraničních pilotů bude trvat něco kolem čtrnácti měsíců a zahraniční studenti budou ubytování na internátě. Příjem tedy z ubytování není taktéž nijak velký. V prezentaci školy je uvedeno, že v rámci studia budou používána 2-4 místná letadla s nízkou hladinou hlukových emisí a někdy jsou přirovnávána k Fábii. Je rozdíl, když taková Fábie vzlétne a odletí a když Vám celý den krouží nad hlavou. Proto mě překvapuje, že není zpracována hluková studii o jaké hlukové zatížení se bude jednat v konkrétní oblasti dotčených obcí, pro konkrétní počet letů a jaký vliv to bude mít na zdraví obyvatel, turismus v Karlových Varech a živočichy v dané oblasti. Výstup nové hlukové studie by měl být podle jednatel letiště v dubnu, tak proč vedení kraje k tomuto projektu přistoupilo bez patřičných aktualizovaných studií?
Nadměrný hluku má na lidské zdraví negativní vliv v podobě kardiovaskulárních onemocněních, ovlivňuje osvojování řeči a čtení u dětí, v noci způsobuje poruchy spánku a tím se zvyšuje příjem léků na spaní atd. Škola se prezentuje, že neměla žádnou nehodu. Taková záruka je značně nedostatečná, jelikož vše je jednou poprvé a tak musí být bráno v jaké oblasti lety probíhají, za jakých klimatických podmínek, povětrnostních. A to se liší oblast od oblasti. Ani v tomto případě není vypracována studie. Nevím zda si vůbec někdo uvědomil, že nepůjde o profesionální piloty, ale studenty. Náš kraj nemá mnoho co by našim obyvatelům nabídl, když vezmeme, že v kraji máme nejnižší mzdy, zdravotnictví nám pokulhává a kulturní vyžití je také v kraji mizerné, ale máme jedno z nejzachovalejších životních prostředí a měli bychom vyvinout maximální úsilí si toto udržet, ale ani v tomto případě není zpracovaná žádná studie vlivu provozu této školy na životní prostředí a to především kvalitu vody, jelikož lety budou probíhat nad Stanovickou přehradou, která je zdrojem pitné vody pro tisíce obyvatel našeho kraje. Každému takovému projektu by měla předcházet diskuze, studie a poté až realizace. V tomto případě je tomu však naprosto naopak.
Vedení kraje zřejmě o bezpečnost našich občanů a kvalitní životní prostředí nestojí, jelikož jinak si nedovedu vysvětlit, proč vládnoucí koalice nehlasovala pro mé navržené usnesení, aby vedení kraje zajistilo řádné posouzení plánovaného nárůstu výcvikových letů na Karlovarském letišti z pohledu vlivu na životní prostředí a zdraví obyvatel, zejména na kvalitu života obyvatel, kvalitu léčebného prostředí lázní a léčebných pramenů, na zdroj pitné vody a na životní prostředí. Výsledek tohoto hasování jasně ukázal, že titěrný zisk 2,5 milionů je pro vládnoucí koalici v Karlovarském kraji více než život našich obyvatel v kraji. Komu letecká škola v Karlových Varech prospěje? Obyvatelům kraje - nikoliv, letišti - mizerný zisk, komu tedy????? To otázka, na kterou nikdo neodpoví.












Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama