Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2019 9:34:07

Co skutečně ovlivňuje změnu klimatu

Co skutečně ovlivňuje změnu klimatu

Je dobře, že mladí lidé chtějí řešit změnu klimatu, ale příčinou nárůstu globálních emisí CO2 není jen užívání fosilních paliv, na které poukazují studenti na demonstracích za lepší klima.


Jde spíše o marketingový tah některých politických stran, které se snaží manipulovat se studenty. Člověk zničil na celém světě biologickou rovnováhu a vyvážené životní prostředí. Přijde mi, že v tomto případě byli demonstranti zneužiti, jelikož nikde neslyším, že za příčinou jsou především korporátní společnosti, které ničí deštné pralesy a oceány.
Pralesy jsou plíce naší planety a dokáží zpomalit oteplování až o polovinu. Oceány obsahují padesátkrát více uhlíku než atmosféra a v současné době přispívají ke zpomalení změny klimatu tím, že pohlcují asi 30 procent emisí oxidu uhličitého, které lidstvo produkuje. Míra znečištění a nadměrný rybolov způsobují nevratný úhyn podmořských tvorů a likvidaci ekosystému celosvětových oceánů.
Ač v České republice nemáme ani moře, oceán ani deštný prales i my můžeme přispět a to výsadbou stromů. Globální zásoby uhlíku v lesích se odhadují na 861 miliard tun. Velice málo se mluví o tom, že lesy jsou řešením přírody na snížení uhlíku, jelikož mohou zastavit a snížit emise, absorbovat a ukládat uhlík. Odlesňování představuje 20% celosvětových emisí CO2. Svět má prostor pro více produktivní lesy. Dvě miliardy hektarů půdy, plocha dvakrát větší než Čína, je v současné době poškozena nebo vykácena. Vhodné zalesňování pro výrobu a obnova krajiny pro ochranu a zachování, využívá potenciálu úložiště uhlíku, obohacuje schopnosti půdy, obnovuje ekosystémové služby na podporu živobytí, blahobytu a biologické rozmanitosti, a poskytuje dostatek ekonomických příležitostí.
Dokud budeme bezohledně plundrovat naší planetu, tak změnu klimatu nevyřeší ani zákaz užívání fosilních paliv a to bychom si měli všichni uvědomit. Tento argument je čistě alibistický, stejně asi jako zákaz plastových brček, který oceány nezachrání místo, abychom se celosvětově postavili čelem k množství jednorázových plastů a ekologicky je likvidovali.To jak se k naší modré planetě chováme se nám náležitě vrátí. Mladé generaci není budoucnost naší planety lhostejný a to je dobře, ale bohužel jsou v mnoha případech snadno ovlivnitelní, čehož využívají určité skupiny. Vždy je dobré si vyslechnout obě strany, zjistit si fakta a udělat si vlastní názor.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama