Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2019 12:27:34

Ohánějí se demokracií, ale rozhodnutí lidu se bojí

Ohánějí se demokracií, ale rozhodnutí lidu se bojí

Po vítězství Miloše Zemana v druhé přímé volbě prezidenta České republiky se někteří zákonodárci, umělci a příznivci protikandidáta pana Jiřího Drahoše uchýlili k hanobení nejvyššího představitele tohoto státu.

Prohry k životu patří a my se je musíme naučit přijímat a ne kolem sebe prskat jedy. Chápu, že zklamání je o to větší, čím jste si jistější, že musíte vyhrát, ale jedinou jistotou v životě je smrt a tak to prostě všem příznivcům profesora Jiřího Drahoše včetně jemu nevyšlo. Ne každý je ovšem dostatečně psychicky zralý, aby se dokázal s prohrou srovnat. Své o tom vědí někteří rádoby umělci a politici, kteří by nejraději ze zoufalosti zrušili přímou volbu prezidenta. Taková změna by byla proti vůli české veřejnosti, která má jasný názor. Více jak 80 % Čechů se domnívá od roku 1998, že by u nás měl být prezident volen přímo, hlasováním všech občanů.

Někteří politici se ohánějí tím, že je u nás zastupitelská demokracie a zvolení zástupci by měli znovu volit i prezidenta. Takovým politikům je volič dobrý, aby je zvolil, ale už není dostatečně kompetentní, aby si zvolil svého prezidenta. Proč? Protože by se jim mohla „hlava“ státu vymknout kontrole a nebýt loutkou jak tomu v minulosti bylo. Jedním z hlavních argumentů v roce 2011 před zavedením přímé volby prezidenta bylo aktivní zapojení občanů do politiky a jejich vyšší politické uvědomění. V minulosti o tom rozhodovali jen poslanci a senátoři a pamatujeme všichni určitě zprávy, které v médiích proběhly o korupci v rámci volby minulých prezidentů. Přímá volba prezidenta je prvek přímé demokracie a z hlediska kompetencí prezidenta není žádný důvod to měnit. Nemusíme vždy s prezidentem souhlasit, ale musíme respektovat vůli občanů, kteří si prezidenta v přímé volbě zvolili. Vzít lidem možnost rozhodnout si o tom kdo bude jejich prezident by byl krok zpět a politici by dali lidem jasně najevo, že mají strach z vůle lidu. Všichni ti co mají plnou pusu lásky, v srdci nenávist a ohánějí se demokracií, by měli přijmout fakt, že volby proběhly demokraticky, proto by měli důstojně přijmout prohru a zkusit štěstí v příštích volbách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama