Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2019 16:47:00

Ústavní žalobu na prezidenta chceme projednat na zářijovém zasedání Sněmovny

Ústavní žalobu na prezidenta chceme projednat na zářijovém zasedání Sněmovny

KDU-ČSL bude požadovat projednání ústavní žaloby na prezidenta na řádném zářijovém zasedání Poslanecké sněmovny. V úterý 27. srpna se na tom shodlo širší předsednictvo strany.

 „Zvážili jsme možnosti projednání a vybrali tu, která bude vzhledem ke sněmovním lhůtám nejrychlejší," okomentoval předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Ústavní žaloba už prošla v červenci Senátem, členové klubu KDU-ČSL a nezávislí ji jednoznačně podpořili.

Celostátní výbor se dále zabýval peticí za záchranu domácí zdravotní péče, která dorazila do Poslanecké sněmovny v pondělí 26. srpna. Organizátoři petice (Charita ČR) donesli do dolní komory více než 36 tisíc podpisů. „Kvalitní domácí péče je pro nás prioritou. Chceme, aby mohli starší nebo nemocní strávit těžké chvíle se svou rodinou, ne někde za plentou v nemocnici,“ upozornila první místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková s tím, že poslanci KDU-ČSL petici podpoří a budou apelovat i na zástupce dalších sněmovních klubů, aby udělali to samé.

Širší předsednictvo KDU-ČSL nakonec přijalo také usnesení týkající se násilí páchaného na demonstrantech v Hongkongu. „Vyjádřili jsme plnou podporu občanům Hongkongu v jejich úsilí o dodržování demokratických standardů a zachování politiky „jedna země dva systémy“. Kde se nedodržují lidská práva, je tendence nedodržovat i ostatní práva. Nemůže tak fungovat právní stát, vymahatelnost smluv, ochrana práv duševního vlastnictví a investic či respekt k životnímu prostředí," přiblížil místopředseda Petr Hladík. Hongkong je jedním z nejvýznamnějších obchodních a finančních center světa, proto podle lidovců může mít nestabilita v Hongkongu zásadní globální dopady. Celostátní výbor KDU-ČSL proto vyzval ministra zahraničí, aby Vládě ČR předložil k projednání stanovisko České republiky k situaci v Hongkongu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama