Ludvík Šulda, BBA

Poctivost se musí vyplácet
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2016 17:27:15

Krásní lidé..ta hrozná minulost ale

Krásní lidé..ta hrozná minulost ale

Omlouvám se všem čtenářům za název, který není zcela gramaticky správně, dovolil jsem si ho však vypůjčit z facebookových stránek ZO KSČM mladých v Prostějově, kde tento statut zanechal jeden z jeho návštěvníků.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Při tom se snažím přemýšlet nad tím co k tomuto komentáři člověka pamatujícího, aspoň podle fotografie na jeho profilu, dobu před rokem 1989 vede.

Nebudu rozporovat, že vyfocení členové ZO KSČM mladých na zmiňovaném Facebooku jsou skutečně krásní lidé, především jejich ženská část. Obdivuji je, že dali svou kůži na trh, podporují KSČM a reprezentují ji navenek ať ve volbách, tak i ve své další činnosti nejen ve městě Prostějov, ale i ve svém okolí, mezi přáteli i kolegy v zaměstnání. Do strany zcela jistě nevstoupili ze zištných důvodů ani z nostalgie po minulosti, ale protože věří v myšlenku sociálně spravedlivé společnosti, v socialismus

Svou činnost a vizi v dnešní nelehké době plné nespravedlnosti a nerovnosti, vidí, v boji proti celé řadě nešvarů dnešní doby mezi něž patří například nezaměstnanost, chudoba, bezdomovectví, zdražování, cenově nedostupné bydlení,... Neohlížejí se do minulosti, ale žijí ve své práci přítomností a budoucností.

Nevím, co konkrétně měl autor výroku o hrozné minulosti, namysli. Jestli k ní řadí to, že v letech 1948 – 1989 bylo bohatství republiky zvětšeno podstatným způsobem ve prospěch všech občanů tehdejšího Československa. Konkrétně byly postaveny 4 atomové, 23 tepelných a 26 vodních elektráren, téměř 400 km dálnic, podařilo se elektrifikovat železniční tratě, postavit hutní, strojírenské, chemické, potravinářské a jiné podniky a továrny, zmodernizovat zemědělská družstva, provést kolektivizací zemědělství a dosáhnou téměř 100% soběstačnosti v zemědělských produktech našeho podnebného pásma, provozovat flotilu námořních lodí, položit stovky a tisíce kilometrů energovodů, plynovodů a ropovodů, zavést zcela nové výroby niklu, hliníku a umělých hmot, postavit a provozovat jesle, školky, školy, odborná učiliště, polikliniky, nemocnice, kulturní a společenské domy, sportovní stadiony, rekreační střediska. Podporovaly se divadelní a umělecké soubory a soubory lidové tvořivosti. Vybudovala se podstatná část pražského metra, obrovské prostředky se vynakládaly na industrializaci zaostalého Slovenska. Postavily se stovky obytných sídlišť s 200 000 panelových domů a 1 200 000 byty, což představuje 55 % všech bytů a 30 % veškerého bytového fondu. Nízké platy byly vyváženy dotovanými cenami potravin, bydlení, hromadné dopravy, lékařské péče, kultury, umění, sportu a mnoha jiného. To byla ta hrozná minulost?!

Domnívám se, že z této „hrozné“ minulosti stále ještě i dnes určitým způsobem žijeme, i když vládnoucí garnitury po roce 1989 měly a stále mají snahu vše fungující zbourat. Téměř všechny hodnoty vytvořené prací většiny obyvatel tehdejšího Československa před rokem 1989 byly po majetkovém převratu v listopadu 1989 rozprodány, aby z nich byl postupně sanován státní rozpočet. Samozřejmě, že budování socialismu mělo i své stinné stránky, můžeme hovořit především o 50. letech 20. století, stejně diskutovaným se může jevit i rok 1968 a to jak mezi veřejností, tak i uvnitř KSČM.

Je pravdou, že historický pokus o vybudování sociálně spravedlivé, socialistické, společnosti skončil ve střední a východní Evropě dočasnou porážkou. Z dlouhodobého hlediska se však ukazuje, že kapitalismus již téměř vyčerpal své možnosti, je na hranici svého dožití. Jedinou nadějí buržoazie a nadnárodního kapitálu na přežití je rozpoutání teroru a válek. To se jim podařilo, výsledkem je rozvrácení Afganistanu, Libye, Sýrie, Iráku, boje na Ukrajině, vytvoření Islámského státu či statisíce až miliony uprchlíků v okolí těchto zemí nebo prchajících do Evropy. Latinská Amerika, která se na začátku 21. století vydala cestou pokroku se vinou stamilionů dolarů jdoucích ze Spojených států na podporu různorodých protisystémových skupin rozsévajících násilí a teror stává místem bojů o zachování tvrdě vymožených sociálních výdobytků minulých let. Je tak na nás všech, jestli se svět propadne do chaosu a zkázy či přežijeme. To je náš úkol pro budoucí generace.


Ludvík ŠULDA, kandidát KSČM pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama