MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2016 14:35:00

Likvidovat toxický odpad nejlevnějším způsobem? Zdraví musí být na prvním místě

Likvidovat toxický odpad nejlevnějším způsobem? Zdraví musí být na prvním místě

Je logické převážet toxický odpad přes celou ČR a je nejnižší cena tou nejlepší cestou?

Z iniciativy senátorky MUDr. Aleny Dernerové, senátora MUDr. Hassana Meziana a MUDr. Sáši Štembery, představitelů spolku Odvezte kaly,kteří bojují proti převozu toxických kalů z ostravských lagun do Ústeckého kraje se sešli v Senátu ČR k jednání zástupci ministerstva financí, životního prostředí, akademické obce a ekologických iniciativ. Jednání bylo svoláno za účelem zhodnocení vztahů mezi ministerstvy, akademickou obcí a ekologickými iniciativami a dopadem na ekologii a zdraví obyvatelstva. Bylo poukázáno zejména na to, že se nedostatečně oslovuje akademická obec. Nezapojují se odborníci, kteří jsou schopni vyhodnotit toxicitu likvidovaných odpadů a stanovit možnosti jejich likvidace.

„Likvidovat nebezpečný odpad tím nejlevnějším způsobem může znamenat, že to není citlivé k lidskému zdraví a k životnímu prostředí,“ uvádí senátorka Dernerová.

Ministerstvo financí, zastoupené náměstkem JUDr.Ondřejem Závodským, uvádí, že zadává veškeré práce na základě nejnižší nabídkové ceny a že rozhodnutí o způsobu likvidace nebezpečného odpadu provádí externí odborníci, kteří připravují soutěžní dokumentaci.

„Rádi bychom se do takovýchto příprav zapojili“ sděluje doc. Ing. Karel Ciahotny, CSc. z Vysoké školy chemickotechnologické Praha. „Akademici nejsou ve vlivu firem, naše návrhy, jak řešit tuto problematiku, budou objektivnější než návrhy soukromých firem“.

„Je to složitá problematika, ale lidské zdraví musí být na prvním místě,“ uvádí Dernerová.

Věříme, že ministerstvo financí bude více oslovovat odborníky z vysokých škol. Jednoznačně odmítáme to, aby kaly byly opět převáženy přes celou republiku z Ostravy na skládku v Litvínově a následně spalovány v oblasti Zahrady Čech v čížkovické cementárně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama