MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2018 0:52:00

Ukrajinci mohli dělat zkoušky donekonečna, teď jsou tady čtyři pokusy a dost

Ukrajinci mohli dělat zkoušky donekonečna, teď jsou tady čtyři pokusy a dost

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. k návrhu zákona, kterým se mění zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání.

Děkuji, paní předsedající. Dobrý večer ještě jednou, vážené kolegyně, kolegové. Před vámi stojím už po několikáté s tímto návrhem zákona, který jsem tu předkládala zhruba tak před rokem a ambice našeho návrhu zákona je jediná, a to ta, aby tradiční čínská medicína, která není medicínou v pravém slova smyslu, byla jaksi odejita ze zdravotnického zákona a aby se dostala do zákona o léčitelství, léčitelského, který se připravuje. Tohle je jediná ambice našeho zákona senátního. Byl tu schválen a proputoval do dolní sněmovny, kde prošel prvním, druhým a třetím čtením. Během druhého čtení byly k tomuto návrhu zákona přidány pozměňovací návrhy, které předložili jednotliví poslanci. Teď si dovolím předložit jednoduše laicky, o jaké pozměňovací návrhy se jednalo a tím pádem jsem nositelem tohoto média já. Já tomu říkám, že kočička s pejskem uvařili dort, ale ten dort by se měl sníst, protože je důležitý. Vím, že tady řada kolegů bude mít výhrady třeba k formě, k jaké se dostaly jednotlivé návrhy, ale myslím si, že každý návrh má svým způsobem smysl a je důležitý. Takže první z těch návrhů – já tomu říkám pracovně Ukrajina, Ukrajinci – jedná se o návrh zákona, v podstatě takový jenom pozměňovací návrh, kdy všichni víte, že v České republice je nedostatek lékařů a proto tento návrh vznikl na základě především tlaku krajských a okresních nemocnic, kde chybí lékaři jako takoví. Tento návrh stanovuje určité mantinely právě pro lékaře přicházející ze třetích zemí, tedy ze zemí, které jsou mimo EU a v důsledku toho nastávaly určité problémy. Mantinely jsou stanoveny tak, že ten lékař, který přijde, musí být zařazen na akreditované pracoviště a musí být pod dohledem lékaře, který ho bude stále sledovat, bude dohlížet, bude takový „supervisor“ a bude za toho lékaře zodpovídat. V českých poměrech to bude trošku složité, nicméně realizovat se to bude muset. Takové další důležité sdělení je to, že ti Ukrajinci mohli dělat zkoušky do nekonečna, teď jsou tady čtyři pokusy a dost. I když tedy české děti mají tři pokusy, tady jsou to čtyři. Aprobační zkouška nebude skládána v jeden den ze čtyř státnic, ale zvládne se do dvou dnů s tím, že když se neudělá jedna část aprobační zkoušky, tak se může opakovat pouze ta jedna část a nemusí se opakovat celá ta zkouška. Určité mantinely tady jsou a zkouška by se měla udělat za 2,5 roku od té doby, co se ten příslušný lékař přihlásí do tohoto procesu. To je jeden projekt, který byl zařazen.

Další nazývám „záchranář“. Je to tak, že v době, kdy se schvaloval tento návrh zákona, tak se měnilo i vzdělávání záchranářů, a to tak, že řidiči i řidiči sanit by měli být rok na urgentním příjmu a na lůžkovém oddělení jednotek intenzivní péče. A teď se v praxi zjišťuje, že chybí tento lékař, sanitáři, záchranáři, řidiči sanitek, takže se v tomto návrhu zákona říká, že by ti, kteří pracují 7 let v provozu jako řidič záchranné služby, a to plně 5 let jako ten řidič, s tím, že pracovní úvazek je víc jak poloviční, v týdenní pracovní době by nemuseli na tomto urgentu být a mohli být dále řidiči sanity. Protože toto se neschválí, tak zase bude nedostatek právě lékařů sanit.

Další oblast jsou záchytky, které byly a nejsou nebo jich je velmi málo, nejsou na nich lékaři a všichni víme, my tedy z lékařské praxe, že ti, kteří mají problém s alkoholem, jsou pak někam odvezeni, co jsou pod vlivem návykových látek, tak jsou vezeni zase na urgentní příjmy a z těch urgentních příjmů jsou přemísťováni na interní oddělení nemocnic, která potom jsou přeplněná. Takže záchytky jako takové jsou důležité a tento návrh zákona je takový, že rozšířit možnost zajištění výkonu odborného dohledu nad lékařem s odbornou způsobilostí a certifikátem o absolvování základního kmene v případě poskytování protialkoholní, protitoxikomanické záchytné služby a zlepšit tak podmínky pro personální zajištění této zdravotní služby a její dostupnost. Lhůta 20 minut pro fyzickou dosažitelnost protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice lékařem vykonávajícím odborný dohled odpovídá specifickým požadavkům na zajištění záchytné služby. Příslušné ustanovení má ve věcné rovině řešit problém přetěžování zdravotnické záchranné služby a urgentních příjmů v nemocnicích. To je to, co jsem říkala. A pak se tam zatoulaly ještě návrhy na změny pojmosloví, a to v oblasti logopeda, fyzioterapeuta a psychologa. Tam byly nějaké kontroverze a ty se dají vyřešit jiným zákonem, který se určitě tady objeví. Prosím vás, kolegyně, kolegové, je vás tady 20 nových a dostáváte k sobě materii, která je taková nesourodá, za ni opravdu nemohu a jestli by teď nastala nějaká kolize, tak je celoroční práce na tomto návrhu zákona vniveč. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama