ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2011 17:33:00

Ano, to co je zásadové, bývá někdy také "protivné"

Ano, to co je zásadové, bývá někdy také "protivné"

Reakce na článek Jindřicha Šídla, v němž se autor pustil do hodnocení stavu ODS.

Jindřich Šídlo se v článku "A kdo tedy, když ne Nečas?" (HN 21. 2. 2011) pustil do hodnocení stavu ODS. Jsem dle něho "ambiciózní strážce odkazu toho nejprotivnějšího na ODS". Budiž. Je to jeho názor, na který má samozřejmě plné právo. Nebudu s ním polemizovat o jeho tvrzeních, se kterými mohu zčásti souhlasit, zčásti nesouhlasit a z velké části je dokonce odmítat, neboť je považuji za nepravdivá.

Jako například jeho názor na pražskou ODS. Koneckonců, právě v této části jeho hodnocení asi nejvíce vystupuje na povrch schizofrenní analýza, kdy na jedné straně uznává přínos pražského primátora za ODS Bohuslava Svobody, ale na straně druhé tepe pražskou ODS, která ho přece do této funkce navrhla, prosadila a podporuje jeho kroky v čele pražské radnice. Dokonce má tu troufalou netaktnost hodnotit primátorův věk, jako by s tím sám - o čtvrtstoletí mladší - mohl a priori označit za schopnějšího, pracovitějšího, noblesnějšího či vzdělanějšího.

Mám vždy problém s tím, když se novinář dopustí něčeho, co my lékaři nazýváme diagnózou, aniž by přesně popsal důvody, které ho k takovému závěru vedou. Přesné zdůvodnění diagnózy odlišuje totiž dobrého lékaře od potulného mastičkáře.

Jsem snad "protivný" tím, že odsuzuji vyděračství Lékařského odborového klubu v podobě kampaně "Děkujeme, odcházíme!"? Tím, že trvám na fundamentu ODS, tedy, že ve společnosti stavějící na svobodném, odpovědném občanovi nemohou mít hromadně organizované nátlakové aktivity profesních skupin žádné zastání? Že je to jen a jedině jednotlivec, kdo nese zodpovědnost za svou budoucnost, v tomto případě budoucnost profesní?

Nebo snad považuje pan Šídlo za "protivné", že jsem těm, co blokovali ustavující schůzi pražského zastupitelstva, trpělivě nabízel pasáže z Ústavy ČR, kde jsou zakotveny principy zastupitelské demokracie, zatímco demonstranti, bez respektu k výsledkům voleb a demokratickému právu politických stran uzavřít koalici, křikem žádali opakování voleb a instalaci TOP 09 do městské rady? Nebo panu redaktorovi vadí můj pondělní návrh očistit pražskou ODS zrušením jančíkovské oblasti plné mrtvých duší a letitých nánosů politické špíny? Očividně máme rozdílný názor na to, co je "protivné" a co "zásadové".

Anebo je panu redaktorovi prostě protivná ODS a její vize společnosti. Pak to ovšem má napsat rovnou.

MUDr. Boris Šťastný, předseda regionálního sdružení, místopředseda oblastního sdružení a poslanec PČR, zastupitel statutárního města

Vyšlo v HN
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama