ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2011 14:41:00

Elektronizace zdravotnictví je prospěšná

Elektronizace zdravotnictví je prospěšná

Elektronická neschopenka je důležitým krokem v elektronizaci zdravotnictví a sociální oblasti.

Přípravou projektu elektronické neschopenky a elektronizací zdravotnictví se dnes zabývali účastníci semináře, který pod záštitou poslance Borise Šťastného společně uspořádaly sněmovní výbor pro zdravotnictví a výbor pro sociální politiku. "Elektronická neschopenka představuje první reálný příklad mezioborové spolupráce mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem práce a sociálních věcí. Její uvedení do praxe pomůže výrazně snížit administrativní zátěž, která je dnes kladena na lékaře, a povede zároveň k efektivní kontrole využívání nemocenské," uvedl mimo jiné Boris Šťastný.

Ten také připomněl další rozpracované projekty elektronizace zdravotnictví, jako je například chystaná elektronická preskripce nebo elektronická zdravotní knížka. "Tyto projekty jsou správné a prospěšné. Jednotlivé dílčí kroky směrem k většímu využití moderních technologií však bohužel často narážejí na nedostatečnou oporu v legislativě a také na nízkou motivaci poskytovatelů zdravotní péče i samotných pacientů. Přesto v nich musíme pokračovat, protože do zdravotnictví přinášejí vyšší efektivitu a vytvářejí potřebné úspory."

Boris Šťastný zároveň zdůraznil význam internetu a moderních komunikačních prostředků ve zdravotním systému. "Již dříve jsem například vystoupil s návrhem, aby byla v zákoně zakotvena povinnost zdravotních pojišťoven poskytnout svým klientům okamžitý on-line přístup k přehledu o vyšetřeních a lécích, které jim byly předepsány.

Taková změna může výrazně zvýšit informovanost pacienta a snížit riziko, že si lékaři budou vykazovat fiktivní péči," uvedl v této souvislosti Boris Šťastný, který podle svých slov předpokládá, že tuto povinnost ministerstvo zdravotnictví zakomponuje do chystané novely zákona o zdravotních službách.

Podle něj lze uvažovat také o zapojení široké sítě Czechpointů, které by tyto informace mohly poskytovat těm klientům pojišťoven, kteří nemají přístup na internet, a to zejména seniorům.

MUDr. Boris Šťastný, předseda regionálního sdružení, místopředseda oblastního sdružení a poslanec PČR, zastupitel statutárního města
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama