ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2010 18:26:00

Chceme kvalitnější zdravotnictví pro obyčejné lidi

Chceme kvalitnější zdravotnictví pro obyčejné lidi

České zdravotnictví patřilo před nástupem Julínka k nejlepším v Evropě.

České zdravotnictví patřilo před nástupem ministra zdravotnictví Julínka k nejlepším v Evropě. Pro pana Julínka se ale stalo prioritou něco jiného – prosadit privatizaci fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven. Vedlejším efektem této snahy bylo i zavedení poplatků u lékaře a v lékárnách. Tím Tomáš Julínek systém českého zdravotnictví rozložil a snížil jeho dostupnost pro většinu občanů s výjimkou těch nejbohatších.

Sociální demokracie vrátí české zdravotnictví tam, kam patří. Chceme, aby kvalita lékařské péče patřila k nejlepším v Evropě a na světě a víme, jak toho dosáhnout. Jaké jsou konkrétní kroky, které v tomto směru hodlá ČSSD podniknout?

Konec plýtvání

Zamezíme tomu, aby se na zdravotnickém systému přiživovaly soukromé společnosti a osoby s „dobrými“ kontakty. Peníze ze zdravotnictví mizí i kvůli mnoha podezřelým privatizacím, jako je třeba privatizace tkáňové banky. Ta státu nepřináší žádný efekt, a naopak ho nutí do budoucna strkat veřejné peníze do soukromých kapes.

Zdravotnictví není byznys

ČSSD má za cíl dobudovat páteřní síť neziskových zdravotnických zařízení, kterou budou tvořit státní a krajské nemocnice a zdravotnická zařízení. Nepřijatelné je naopak nevýhodné rušení a privatizace zdravotnických zařízení, jako to ODS prováděla například za hejtmana Bendla ve Středočeském kraji. Tyto kroky ohrožovaly zdraví pacientů a stát na nich ekonomicky proděláva.

Lepší péče o pacienty

Pacienti si zaslouží tu nejlepší péči, a tu jim zaručí pouze kvalifikovaní lékaři a setry, kteří se nemusejí potýkat například s administrativou. ČSSD proto vytvoří 12 000 nových pracovních míst ve zdravotnictví a sociálních službách. Tito pracovníci převezmou od lékařů zbytečnou agendu a lékaři a zdravotní sestry tak budou mít na pacienta více času.

Díky tomu pomůžeme v době ekonomické krize najít mnoha kvalitním lidem, zejména ženám, práci. Jde o účinný a smysluplný způsob, jak snížit míru nezaměstnanosti a zároveň tím i ušetřit na vyplácení sociálních dávek a podpor.

David Rath
stínový ministr zdravotnictví
hejtman Středočeského kraje
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama