ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2010 18:58:35

Ministr zdravotnictví je bílou vránou Nečasovy vlády

Ministr zdravotnictví je bílou vránou Nečasovy vlády

Obraně šéfuje geolog, vnitru novinář, kultuře zubař, výjimku tvoří jen Leoš Heger.

Nový kabinet je na světě. O vzdělanost národa se má starat profesí vězeňský psycholog. Dopravu má na starosti člověk, který ji, dle pana Johna, právě intenzivně 12 hodin denně studuje. Asi i během svatební cesty, což paní Klasnové nezávidím. Ale třeba si vedle znalostí z teologie rozšíří obzory i o problematiku železnice, což se jí může někdy hodit. Obraně šéfuje geolog, vnitru novinář, kultuře zubař. Z tohoto pohledu dost překvapivě dobře dopadlo zdravotnictví. Ministr Heger je nejen lékař, ale byl i dobrým ředitelem velké nemocnice.

O jeho angažmá na pozici ministra uvažoval svého času už Vladimír Špidla. Já osobně jsem se s ním potkal jako prezident komory a vždy se snažil domluvit. Už jako předseda LOK jsem musel ocenit, že v okamžiku našich diskusí o platech lékařů se ředitel Heger snažil naše představy splnit jako jeden z prvních ředitelů fakultních nemocnic. Lékaři ve FN Hradec Králové měli jedny z nejvyšších platů. Když jsem nastoupil na ministerstvo, snažili se mě někteří úředníci okamžitě přesvědčit, že Leoš Heger nesplňuje zákonné podmínky výkonu funkce ředitele nemocnice, neboť má pozitivní lustrační osvědčení. Osobně jsem se seznámil s celým jeho spisem a musím konstatovat, že skutečně měl vydané osvědčení, že byl evidován StB, ale současně byl komisí sociálního demokrata Bašty zproštěn jakéhokoli obvinění a byl očištěn. Tedy je na něj nutné hledět jako na člověka s negativní lustrací.

Obhájil jsem jej ve funkci a nelitoval jsem. Doc. Heger totiž patřil mezi nejloajálnější a nejaktivnější ředitele fakultních nemocnic, které jsem řídil. Na poradách měl vždy ty nejlepší nápady a připomínky. Aktivně realizoval úspornou politiku ministerstva, kterou jsem byl nucen, díky velkému dluhu VZP, realizovat. Za své výsledky v čele nemocnice také ode mě, jako od ministra, získal jednu z nejvyšších odměn jdoucích až k jednomu milionu korun. Jako ministr jsem totiž zavedl bonusový a sankční řád, kdy ředitel nemocnice, který měl dobré hospodářské výsledky a dobrou kvalitu péče, mohl dostat až milion ročně.

Ředitel Heger byl jeden z nejlepších. Před těmito volbami jsem se s ním sešel na předvolební diskusi. Zatímco Zajac z TOP 09 je extrémista, který by vše ve zdravotnictví zprivatizoval a rozboural, tak doc.Heger razil stejnou teorii jakou razí sociální demokracie, tedy žádná revoluce, ale pozvolné a dílčí změny systému. Shodli jsme se, že systém se musí vyvíjet evolucí a opatrně, aby se víc nezkazilo, jako třeba za Julínka. Je pro mě proto téměř nepochopitelné a příjemné překvapení, že pravicově radikální TOP 09 instalovala doc. Hegera do čela složitého resortu zdravotnictví. Doufám, že nepodlehne pravicovému svazáctví a zachová si svůj rozvážný rozum. To skýtá jistou naději.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama