MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2013 20:05:38

Jiří Štětina (Úsvit): Jedna pojišťovna - ano či ne?

Jiří Štětina (Úsvit): Jedna pojišťovna - ano či ne?

V poslední době se objevují úvahy, zda nesloučit zdravotní pojišťovnu v jednu jedinou.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Současný stav je takový, že plátcem zdravotnictví je pojišťoven více, s dominantním postavením VZP. Zavést jednu pojišťovnu by přineslo úspory, domnívá se Jiří Štětina, lékař a lídr kandidátky Královéhradeckého kraje za Úsvit přímé demokracie.

Dominantní postavení v systému pojišťoven má VZP. Má nejenom nejvíce klientů, ale její rozhodnutí jsou brána jako precedentní a každá jednání o úhradách zdravotní péče probíhají za účasti ředitele VZP. Existuje také asociace zdravotních pojišťoven, ale to je spíše orgán než samostatná instituce.

"Kdyby se placení nějakým výrazným způsobem lišilo u každé pojišťovny, mělo by snad význam tento počet ponechat. Ale takto se stále více přikláním k zásadní reformě pojišťovacího systému," říká lékař Jiří Štětina.

A jak by takový systém měl potom vypadat? "Zavést jednu pojišťovnu, která bude platit všechno, co spadá do oblasti všeobecného (veřejného) zdravotního pojištění, můžeme to nazvat jakýmsi standardem nebo nárokem. A kdo bude mít potřebu nebo si bude myslet, že tento standard je málo, může se připojistit u komerčních peněžních ústavů. Mohou to být jiné zdravotní pojišťovny nebo banky, které při onemocnění zaplatí lepší materiál, léky, ale i pobyt v nemocnici," popsal kandidát Hnutí Úsvit.

Pokud by vedle sebe fungovala jedna státní pojišťovna a několik pojišťoven komerčních, došlo by k úsporám nákladů na administrativu a hlavně by se ušetřily celkové provozní náklady. Dále by to umožnilo lepší kontrolu ze strany státu. A rovněž by skončila diskuse, co má být placeno ze všeobecného zdravotního pojištění. Pouze to, co by nebylo v "Seznamu výkonů s bodovými hodnotami", na to by nevznikal nárok a pacienti by museli hradit ze svého.

"Myslím si, že toto by mohla být jedna z výrazných úspor placení celého systému zdravotnictví. Samozřejmě úspory musíme hledat i u poskytovatelů a také pacientů," podotýká Jiří Štětina, lídr královéhradecké kandidátky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama