MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

  • BPP
  • Olomouc
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2018 20:46:00

Potřeba mateřské lásky je pro dítě stejná jako nasycení či spánek

Potřeba mateřské lásky je pro dítě stejná jako nasycení či spánek

Patří dvouleté batole do školky? Odpověď je jednoduchá. Z hlediska dlouhodobého zdravého vývoje nepatří.

 Opět je tu chvíle pro relativizaci základních otázek rodinných vztahů, zdůvodňování nezdůvodnitelného jednání o dětech bez jejich účasti. Či bez účasti jejich nepohodlných arbitrů – psychologů, pediatrů a další. Je jasné, že bude použito mnoho jmen a zásadních studií, které budou dokazovat prospěch obou stran mince. Původně jsem zamýšlel psát taky takové vědecké pojednání ve prospěch malých dětí a dokazovat, že je jim lépe u mámy. Ale neudělám to.

Pracuji s nejmenšími dětmi jako pediatr 28 let. Vím, že těsnější kontakt s maminkou vede ke zvětšení objemu bílé hmoty mozkové, k lepším kognitivně behaviorálním funkcím. Obrovským a nezpochybnitelným argumentem je teorie emotivní vazby, tak jak ji v padesátých letech obsáhle popsal John Bolwby. A těm zvídavým doporučuji jedinečnou knihu Františka Koukolíka Před úsvitem, po ránu.

Na osvícených novorozeneckých odděleních se dělá mnoho pro to, aby dítě mělo dostatečný přístup k mateřské lásce. Po porodu vás nikdo nebude od dětí oddělovat násilím, nabídnou vám těsný kontakt „skin to skin“. Podpoří kojení, navštěvovat můžete dítě i v inkubátoru kdykoliv. Proč by tato nezpochybnitelná praxe měla být ve dvou letech rušena proto, aby maminka mohla do práce?

Tzv. mateřská dovolená je v České republice jedna z nejdelších. Praxe myslím není špatná, a protože si někdo potřebuje zdůvodnit svůj odchod od dítěte, vytváří pak dojem, že dát dítě do školky je správné. Relativizace vztahu rodičů s dítětem je dalším ze špatných kroků ke ztrátě našich dětí.

Díky zvráceným představám devadesátých let došlo k zafixování hlouposti, která tvrdí, že o peníze jde až v první řadě. V tomto případě je ale jiná věc pravdou. V první řadě jde o zdravý vývoj našich dětí. Když budou mít šťastné dětství blízko maminky, budeme mít i my šťastné stáří. Nebudeme jim překážet. Tak jako nyní naše děti nepřekáží nám. Počkejme alespoň ten jeden rok do obecně uznávané hranice tří let. Je to jen rok… nic nám neuteče.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama