MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2013 19:20:00

Stojíme o prohloubení ekonomické spolupráce s Vietnamem

Stojíme o prohloubení ekonomické spolupráce s Vietnamem

Ministr Kuba podpořil české firmy ve Vietnamu, prioritní zemi v rámci exportní strategie ČR.

Jednoznačné podpory ze strany ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby se dostalo našim podnikům při jeho dvoudenní pracovní návštěvě Vietnamu. Tato země patří mezi 12 priorit exportního zájmu českých firem. Hlavní cíl, podpořit české firmy v úsilí o získání nových zakázek až za 20 miliard korun, se tak podařilo naplnit.
 
 Ve Vietnamu doprovázela Kubu početná mise Svazu průmyslu a dopravy ČR z řad podniků, působících v energetice (klasické i jaderné), dopravní infrastruktuře (městská hromadná doprava, letecký průmysl, navigační a radarové systémy), těžebním a zpracovatelském průmyslu, zemědělsko-potravinářském komplexu a sektoru finančních služeb.
 
 Na prvním jednání s vietnamským ministrem přírodních zdrojů a životního prostředí Nguyen Minh Quangem ministr Kuba uvedl, že ČR chce ve Vietnamu podpořit hlavně realizaci takových projektů, které budou přínosem pro obě země. "Potřeby vietnamské ekonomiky v této oblasti perfektně odpovídají možnostem a kompetenci českých firem, které v daném oboru vynikají," zdůraznil ve shodě se svým vietnamským protějškem.
 
 "Disponujeme velikým nerostným bohatstvím. Od České republiky proto očekáváme, že nám pomůže si toto bohatství osvojit a využít v naší ekonomice," prohlásil vietnamský ministr přírodních zdrojů a životního prostředí.
 
 Obě země chtějí také lépe využívat synergie, jež plynou z projektů zahraniční rozvojové spolupráce, které ČR v uplynulém období Vietnamu poskytla. Ministr Quang vyzdvihl případ úspěšného geologického průzkumu, který prováděla česká  společnost GET a jejímž výsledkem byl objev unikátního ložiska sklářských písků mimořádných kvalit. V současnosti projekt pokračuje vyhledáváním dalších surovin nezbytných pro výrobu sklářského kamene. Vietnamská strana poté očekává českou investici - výstavbu sklárny. Kromě sklářských písků bude pokračovat spolupráce při průzkumu na uranovou rudu, což je surovina, o kterou má Vietnam mimořádný zájem s ohledem na přípravu výstavby vlastních jaderných zdrojů. Mezi priority vietnamské vlády patří rovněž příprava využití rozsáhlých zásob uhlí v deltě Rudé řeky. Na tomto projektu se z české strany podílí konsorcium firem ve spolupráci s VŠB-TU Ostrava. Vietnam, jakožto země, která ke svému dalšímu rozvoji nezbytně nutně potřebuje využívat více své rozsáhlé nerostné bohatství, však v oblasti těžebního průmyslu nabízí mnohem více příležitostí. Proto se oba resortní ministři dohodli, že propojení firem obou zemí napomůže nový vzdělávací program pro vietnamské experty v oblasti geologického výzkumu a těžby surovin.
 
 Při zahájení Česko-Vietnamského podnikatelského fóra, o které byl veliký zájem mezi zástupci místních firem, Kuba nijak neskrýval nutnost zvýšení intenzity vzájemných kontaktů. "Náš obchod, jakkoli v posledních letech značně vzrostl, stále neodpovídá skutečným možnostem, potenciálu a také skutečnosti, že obě ekonomiky se vzájemně doplňují" zaznělo v projevu ministra. "Jsme tady, abychom s tím něco udělali. Přivezl jsem podnikatele, za jejichž kvalitu ručím," poznamenal dále k účastníkům fóra, v jehož rámci došlo k podpisu memoranda o spolupráci v oblasti technologií a inovací mezi Technologickou agenturou ČR a Státní agenturou pro technologie a inovace Vietnamu.
 Podobně jako ministr hovořil i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, podle kterého je navíc Vietnam pro české podniky i přes silně konkurenční prostředí velmi dobrý obchodní partner. "ČR a její firmy mají Vietnamu rozhodně co nabídnout. Ať se jedná o modernizaci jeho průmyslu, budování infrastruktury nebo dodávek zdravotnického vybavení či nových technologií."
 
 S ministrem průmyslu a obchodu Vu Huy Hoangem ministr Kuba jednal o klíčových podnikatelských záměrech českých firem ve Vietnamu a krocích, které vlády obou zemí jsou připraveny udělat s cílem podpořit spolupráci na firemní úrovni. Ministra Kubu uspokojilo, že se s protějškem dohodl na pravidelném vyhodnocování společných aktivit a jejich měření z pohledu přínosů pro obě ekonomiky. Nejbližším testem v tomto směru se stane zasedání česko-vietnamského smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, jež se uskuteční v červnu v Hanoji, a navazující jednání ministrů v Praze na podzim. K tomu ministr uvedl, že chce udržet rytmus a dostát záměrům, jež vyplývají z exportní strategie.
 
 Připravenost českých firem investovat a podílet se na společných projektech s vietnamskou stranou tlumočil ministr Kuba i při setkání s místopředsedou vlády Vietnamu Hoang Trung Haiem. "Za českou vládu mohu říci, že stojíme o další prohloubení ekonomické spolupráce s Vietnamem. Věřím, že to nejlepší, co můžeme kromě znalostí a zkušeností nabídnout, je i konkurenceschopné financování prostřednictvím České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti úzce spolupracujícími s privátními bankami působícími v ČR" uzavřel Kuba jednání na vietnamském úřadu vlády.
 "Velmi oceňujeme, že ČR zařadila Vietnam mezi prioritní země hospodářského zájmu," konstatoval při jednání místopředseda Hai.
 V úterý měl ministr Kuba na programu jednání na Ministerstvu národní obrany Vietnamu, kde s náměstkem Truong Quang Khanhem projednal aktuální otázky dvoustranné spolupráce ve vojensko-průmyslové oblasti, zapojení českých firem do modernizace vietnamské armády a možnosti vzdělávání jejích příslušníků v České republice.
 
 Na vietnamském ministerstvu plánování a investic obě delegace na úrovni náměstků Milana Hovorky a Cao Viet Sinha diskutovaly o možnosti spolupráce v oblasti investic. Vietnam prochází zásadními změnami, jejichž nedílnou součástí je zatraktivnění podmínek pro zahraniční investory, zjednodušení prostředí pro podnikatele a partnerství mezi státním a soukromým sektorem při realizaci velkých projektů.
 
 Ministr Kuba hodnotil výsledky svých jednání ve Vietnamu pozitivně. "To, že jsem měl možnost hovořit s klíčovými členy vietnamské vlády zodpovědnými za ekonomiku, je pro mne jasným signálem, potvrzujícím zájem o rozvoj hospodářské spolupráce s ČR. Těší mne, že jednání pomohla českým firmám v jejich úsilí o získání nových zakázek v hodnotě někde v intervalu mezi 15 až 20 miliardami korun. A to je spíše můj konzervativní odhad toho, o čem jsme jednali," konstatoval.
 
 Podle Kuby je stejně důležité, že se svými partnery mohl otevřeně projednat některé problémy, s nimiž se české firmy potýkají v přístupu na vietnamský trh a rozvoji podnikatelských aktivit. "Dveře jsou otevřené. Od svých kolegů jsem získal ujištění, že se budou těmito problémy zabývat a hledat přijatelná řešení pro dotčené subjekty. Rovněž já jsem zdůraznil otevřenost naší ekonomiky a zájem na odstranění překážek vzájemného obchodování a investování, přičemž jsem kladl velký důraz na včasné sjednání dohody o volném obchodu mezi EU a Vietnamem," dodal.
 
 Po úspěšné pracovní návštěvě Vietnamu se delegace podnikatelů v čele s ministrem Kubou přesunula do Thajska, kde je naplánována řada pracovních jednání s čelními představiteli země a podnikatelskou sférou. Cestu po jihovýchodní Asii na podporu českého exportu a investic uzavře český ministr se zástupci firem v Myanmaru.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama