MUDr. Pavel Holík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2017 9:45:31

Prosazujeme snížení doplatku na léky pro rodiny s dětmi a seniory

Prosazujeme snížení doplatku na léky pro rodiny s dětmi a seniory

Ve sněmovně jsme začali projednávat vládní návrh novely zákona, kterým snižujeme spoluúčast pojištěnců patřících do sociálně zranitelných skupin obyvatelstva na doplatcích na léky, které jsou částečně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Hlavním cílem navrhované úpravy je zlepšit sociální situaci rodin s dětmi a seniorů. Zákon stanoví limit započitatelných doplatků, po jehož překročení jsou další doplatky zdravotní pojišťovnou kompenzovány. Tento limit je dnes stanoven na 2.500 Kč za kalendářní rok pro pojištěnce do 18 let včetně a nad 65 let. Novelou chceme zavést u sociálně nejcitlivějších skupin pojištěnců snížení této hranice doplatku. U dětí do 18 let a seniorů do 65 let bude činit 1.000 Kč (úspora 1.500 Kč), seniorům při dosažení věku 70 let se dále sníží na polovinu, tedy 500 Kč (úspora 2.000 Kč).

Jedná se o solidární opatření, které ve větší míře kompenzuje náklady na zdravotní péči rodinám s dětmi a seniorům. Další snížení limitu doplatku u osob od 70 let souvisí s jejich vyšším sociálním ohrožením, kdy se například z důvodu osamělosti musí vypořádávat s vyššími náklady na zachování kvality života.

Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, že v dalším projednávání se návrhem budeme zabývat ve Výboru pro zdravotnictví, který byl zároveň určen jako výbor garanční. Z pozice zpravodaje této novely budu usilovat o co nejrychlejší legislativní proces, aby se limit doplatku na léky pro rodiny s dětmi a seniory snížil již od ledna příštího roku.

Pavel Holík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama