MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.12.2015 13:31:55 - májka

Kouření

Zákaz kouření v restauracích je asi na místě. Proč ale i na zábavách? A proč i zákaz elektronických cigaret? Také by mě zajímalo, zda když bude opilý mladiství s rodiči v hospodě, zda za to ponese následky hospodský nebo rodiče? Někde jsem totiž slyšel, že se jedná o tom, že odpovědnost za to, že v podniku nebude podnapilý mladiství bude mít provozovatel podniku. Je to pravda? A poslední dotaz. Cigarety se mají po novém roce zase zdražit. Bude to jediné zdražení tabáku v příštím roce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.12.2015 12:05:32 - MUDr. Vít Kaňkovský
 Dobrý den, 

své stanovisko k tzv. protikuřáckému zákonu jsem nedávno vyjádřil v rozhovoru:  http://vitkankovsky.cz/?p=1552   Pokud se jedná o elektronické cigarety, jak jsem již uváděl v odpovědích na předchozí dotazy, sice kouřem neobtěžují okolí, dle odborníků, ale zdaleka nejsou tak neškodnými pomůckami, jak tvrdí jejich výrobci, a mohou vylučovat potenciálně karcinogenní látky. Na druhé straně dle odborníků mohou elektronické cigarety pomoci v odvykání od kouření tabákových výrobků, které jsou jednoznačně zdravotně škodlivější, proto si dovedu představit, že budou z působnosti zákona vyjmuty.

Vzhledem k tomu, že zákon prošel teprve prvním čtení, je předčasné vyjadřovat se k jeho konečné podobě, tedy i k odpovědnosti v případě podávání alkoholu mladistvým atp. Nyní návrh zákona posoudí výbory, poslanci mají možnost podat pozměňovací návrhy. Konečná podoba zákona tedy v současné době není ještě dána.

S pozdravem
Vít Kaňkovský