MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2013 12:55:18

Středočeši si zaslouží zdravotní péči na té nejvyšší úrovni

Středočeši si zaslouží zdravotní péči na té nejvyšší úrovni

Klientům kladenské nemocnice slouží nově zrekonstruovaný blok B, zaměstnanci mohou využívat novou školku.

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se v pátek 15. listopadu 2013 zúčastnil slavnostního ukončení projektu s názvem „Generel nemocnice Kladno - Rekonstrukce monobloku, blok B“. Současně hejtman Řihák spolu s ředitelem kladenské nemocnice Vladimírem Lemonem symbolicky zahájili i provoz dětské skupiny a oddělení lůžkové rehabilitace v bloku A. „Kladenská nemocnice má za sebou dvě třetiny celkové rekonstrukce a stovky milionů korun, které sem byly investovány, jsou skutečně vidět. Nemocnice poskytuje svým pacientům špičkovou péči. Myslím si, že nejen v Kladně, ale i v ostatních středočeských krajských nemocnicích v současné době úroveň péče překonává evropský standard. Zejména se mi líbí nová školka neboli dětská skupina. Podobné zařízení, do kterého by si mohli zaměstnanci předat své děti na hlídání, by mělo existovat při každé naší nemocnici. Prohlédl jsem si i rehabilitační oddělení. Také zde se mi moc líbilo,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Od roku 2008 bylo na realizaci Generelu, tj. projektu na výstavbu nových a revitalizaci stávajících objektů, vynaloženo již  2.490,6 mil. Kč. Ze stěžejních akcí Generelu byly doposud realizovány novostavby objektů Centrum akutní medicíny a pavilónu M a dále rekonstrukce objektů Niederleho pavilónu a bloků C1 a B monobloku. Součástí uvedených nákladů jsou též související investice do infrastruktury areálu a vybavení objektů mobiliářem a zdravotnickou technologií, například pořízením magnetické rezonance a kobaltového ozařovače.

V pátek 15. listopadu byl slavnostně předán do užívání monoblok B. Projekt zahrnoval komplexní rekonstrukci a vybavení objektu bloku B a přístavbu spojovací chodby, která blok obchází a umožňuje přímé komunikační propojení bloků A a C. V bloku B byla z předcházející etapy Generelu umístěna kobaltová ozařovna a pracoviště RTO, nyní k nim přibyl provoz transfúzní stanice a pět podlaží lůžkových oddělení. V provozu je již oddělení ORL, neurologie a interny. Třetí a čtvrté patro je upraveno pro oddělení gynekologické, novorozenecké a oddělení šestinedělí, která sem budou nastěhována bezprostředně před zahájením rekonstrukčních prací na bloku C2, ve kterém se v současnosti nacházejí. Stavební část akce byla kofinancována z prostředků strukturálních fondů z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy ROP NUTS2 s dofinancováním z dotace rozpočtu Středočeského kraje. Vybavení, zdravotnická technologie a další podmiňující a související práce byly financovány z dotace Středočeského kraje na financování Generelu.

Celkové náklady stavby byly přibližně 338 milionů korun, z toho ROP Střední Čechy na akci přispěl částkou asi 263 milionů korun.

Na vybudování dětské skupiny (školky) v areálu oblastní nemocnice Kladno získala kladenská nemocnice grant z operačního programu Evropského sociálního fondu v hodnotě cca do 2,5 milionu korun. Na zbývající části nákladů na pořízení a provozu se podílí vlastními prostředky nemocnice. Pro účely školky byly zrekonstruovány prostory bývalé prádelny.

V zařízení může denně pobývat maximálně 24 dětí od půl roku věku do šesti let a v provozu bude od pondělí do pátku, od šesti ráno až do šesté hodiny večerní.

Třetí novou částí je lůžková rehabilitace, která se nachází v bloku A.

Prostory po neurologickém lůžkovém oddělení a neurologické JIP  byly částečně dispozičně upraveny zejména s ohledem na užívání osobami se sníženou pohyblivostí.

Kapacita zařízení je 20 lůžek a jsou zde kromě toho umístěny zejména rehabilitační cvičebny, vyšetřovna a místnost pro ergoterapii. Provoz oddělení poskytuje rehabilitační péči pacientům po cévních příhodách mozkových, po operacích páteře, totálních endoprotézách kyčle a kolene, poúrazových stavech. Tedy obecně u stavů omezujících hybnost a soběstačnost pacienta s následnými psychosociálními důsledky. Pohybová léčba je zaměřena nejen na postiženou část těla, ale i na celkovou kondici včetně nácviku chůze, soběstačnosti, výcviku kognitivních tzn. poznávacích funkcí. Oddělení spolupracuje s logopedem, psychologem, protetikem. Výstavba rehabilitačního oddělení stála přibližně 4,8 milionu korun.

„Děkuji všem, kteří se na výstavbě nových oddělení a rekonstrukci stávajících podíleli. V současné době máme meziročně ve financování středočeských nemocnic vinou nové úhradové vyhlášky propad až 150 milionů korun. Přesto bylo nezbytné podobné investiční akce, jaká byla nyní dokončena v Kladně, realizovat. Naši občané ve středních Čechách si zaslouží, aby jim byla poskytována zdravotnická péče na té nejvyšší úrovni. A té nyní naše oblastní nemocnice dosahují,“ doplnil závěrem středočeský hejtman Josef Řihák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama