Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2009 10:18:26

Pacientský ombudsman

Pacientský ombudsman

PhDr. Marcel Chládek, MBA, senátor a náměstek středočeského hejtmana, byl dne 9.7.2009 jmenován Svazem pacientů ČR pacientským ombudsmanem pro Středočeský kraj.

Chládek je v pořadí čtvrtým pacientským ombudsmanem v Česku.<span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9.5pt"> </span><span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 9.5pt">Už loni v srpnu svaz touto funkcí pověřil senátorku za Zlínsko Alenu <span class="SpellE">Gajdůškovou</span> (ČSSD), která hájí pacienty a jejich blízké z Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na podzim k ní přibyli hejtmanka a <span class="SpellE">exministryně</span> zdravotnictví Milada <span class="SpellE">Emmerová</span> (ČSSD) z Plzeňského kraje a senátor Vlastimil <span class="SpellE">Balín</span> (KSČM), který má na starosti ústecký region.</span><span style="text-decoration: underline;"><span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9pt"><?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" ?></span></span> <p style="TEXT-ALIGN: justify" class="MsoNormal"><strong><span style="text-decoration: underline;"><span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9pt">Informace o funkci pacientského ombudsmana v&nbsp;kostce:</span></span></strong><span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9pt"></span></p> <p style="TEXT-ALIGN: justify" class="MsoNormal"><span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9pt">Ve</span><span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 9.5pt">&nbsp;vyspělém světě je pozice ombudsmana dobře zavedená, např. v severských zemích jsou již tisíce ombudsmanů ve všech sférách státní správy. Jejich oblíbenost občany a minimálně tolerance systémem je tedy osvědčena. V takovém Rakousku nebo Estonsku tento institut speciálně financuje stát formou veřejných kanceláří – pacientský ombudsman.</span></p> <p style="TEXT-ALIGN: justify" class="MsoNormal"><span style="FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 9pt">V&nbsp;České republice zřídil institut pacientského ombudsmana dne 21.6.2008 Svaz pacientů ČR. Jedná se o čestnou funkci bez nároku na honorář. Ombudsmani vznikli jako jedno z řešení situace občana versus stát. Mohou se na ně obracet lidé, kteří nejsou spokojeni s léčbou nebo mají špatné zkušenosti s chováním lékařů či zdravotnického personálu. Pacientští ombudsmani pacientům zprostředkovávají informace o všech právních okolnostech jejich případu, podílejí se na řešení vzájemných nedorozumění mezi pacienty a lékaři či zdravotnickým personálem a snaží se řešit jednotlivé kauzy pacientů tak, aby bylo v&nbsp;jejich prospěch učiněno vše, co učinit lze.</span></p>
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama