Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2010 11:45:00

K novele Obchodního zákoníku

K novele Obchodního zákoníku

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 19.3.2010

Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já jsem původně nepředpokládal, že budu vystupovat, ale vzhledem k tomu, že pan navrhovatel mě, stejně jako některé mé kolegy, tady citoval, jak došlo k bezvadné shodě, tak bych jenom rád uvedl tu věc na pravou míru.

Já pokládám tento zákon od začátku za zbytečný, za typ zákona, které se tady začaly množit na konci volebního období, kdy - když máme nebezpečné ohrožení a někdo začne ohrožovat letadle laserem, tak musíme napsat zvláštní trestní paragraf o nebezpečném ohrožování laserem. Toto je v podstatě obdobný případ, nekalá soutěž je věc, kterou samozřejmě Obchodní zákoník zná, samozřejmě je možné ji řešit v soudních procesech. Došlo k několika možná nesprávným soudním rozhodnutím, která někdy někomu přiznala z jednání, které bychom pokládali za neetické, nějaké výhody. Jediná reakce na to je, že okamžitě se přiběhne s novou zákonnou úpravou, musíme okamžitě tady, a ještě jak tady pan navrhovatel říká, revolučně něco vyřešit. To nejsou kroky, které se v obchodním právu mají dělat. Žádné revoluce v obchodním právu nejsou správným krokem.

Já potvrzuji, že to, co vzniklo na půdě ústavně právního výboru, je lepší řešení než původní návrh pana navrhovatele a myslím si, že nepřinese žádné úplně zásadní škody. Přesto ho pokládám za zbytečné. Já ho podporovat nebudu. Tolik k tomu, co tady zaznělo. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama