Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2010 15:32:04

Řeč na 76. schůzi PSP ČR 2.3.2010

Řeč na 76. schůzi PSP ČR 2.3.2010

A já se ptám: Kde v dnešní situaci vidíme jakoukoliv podmínku § 99 odst. 1? Jsou ohrožena něčí základní práva a svobody občanů této země? Je ohrožena bezpečnost státu? Nebo hrozí státu značné hospodářské škody? V čem?

 Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, já jsem chtěl vystoupit se dvěma poznámkami. Jedna se týká panem předsedou Sobotkou vzpomenuté minulé schůze. Tam bych mu jenom rád připomněl, že byla možnost - samozřejmě - se dohodnout na tom, co bude na schůzi projednáno. A také body, které nebyly kontroverzní, na té schůzi samozřejmě projednány byly, ať již to byla novela zákona o NKÚ, protikorupční balíček a řada dalších věcí. Problém byl v tom, že sem nastoupila sociální demokracie a v jednotném spojení s komunisty se rozhodla jít do státního bankrotu této země a nacpat si... Ne, ne, nenechám toho. (Reakce na slova poslance Vítězslava Jandáka, aby toho nechal.) A prosím pana poslance Jandáka, aby na mě nekřičel z lavice.

(Poslanec Jandák reagoval z místa slovy, že se to nedá vydržet.) Tak prosím, opusťte místnost, jestli to nemůžete vydržet. Já tady snad mluvit mohu.

(Poslanec Paroubek z místa reaguje slovy, že tak daleko snad ještě nejsme, aby poslanec vykazoval druhého ze sálu. Poslanec Jandák při odchodu ze sálu poznamenal: Tahle demagogie od doktorů je hrozná. Potlesk poslanců ČSSD.)

Děkuji panu poslanci Jandákovi, že mě přestal rušit.

To byla jedna poznámka - abychom se tady nemátli v tom, kdo všechno byl ochoten. A také na minulé schůzi ten návrh byl projednán, byl přednesen.
Druhá věc. Bylo tady řečeno vládou i panem poslancem Sobotkou, že toto je řešení, které je voleno, protože někdo neměl na výběr, bylo to nezbytné z hlediska stavu Sněmovny. Já jenom lehce upozorňuji, že tady jsou zákonné parametry, § 99 zákona o jednacím řádu, který je zákonem, má zákonné parametry toho, kdy může být vyhlášena legislativní nouze, a že sice můžeme mít pocit, a někteří, dokonce i většina, v této Sněmovně se může rozhodnout hlasováním, že ten zákon porušíme, ale to neznamená, že jsme ho neporušili. To neznamená, že jsme nevyhlásili stav legislativní nouze v rozporu se zákonem o jednacím řádu.
A já se ptám: Kde v dnešní situaci vidíme jakoukoliv podmínku § 99 odst. 1? Jsou ohrožena něčí základní práva a svobody občanů této země? Je ohrožena bezpečnost státu? Nebo hrozí státu značné hospodářské škody? V čem? V tom, že jedna skupina odborářů nemá své výhody, v tom, že pan předseda Dušek chce kandidovat za sociální demokracii do Senátu a potřebuje si to zasloužit? V tom jsou ohrožena opravdu základní práva a svobody občanů této země? Nebo v tom je ohrožena bezpečnost této země? Nebo nám hrozí značné hospodářské škody, protože jedna skupina vydírající zbytek této země nám hrozí, že nám ty škody způsobí?

Jestli to myslíte tak, že toto je ta hrozba, pak pojďme říct, že každá stávka je důvodem k vyhlášení legislativní nouze, protože každá skupina, která nám bude vyhrožovat, že poškodí zbytek, je pak důvodem k tomu, abychom tady zasedali ve stavu legislativní nouze. Pokládám to za strašlivý precedent a nepouštějme se do něj. (Potlesk zprava.)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama