Mgr. Daniela Ostrá, Ph.D.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2023 19:05:00

Seznam náročných profesí ministerstvo nedodalo

Seznam náročných profesí ministerstvo nedodalo

Shrnutí důsledků návrhu důchodových změn Mariana Jurečky na veřejném facebookovém profilu strany

 Pokud je vám kolem 40, do důchodu půjdete nejdřív v 67 letech. Seznam náročných profesí, který bude garantovat pracovníkům nárok na předčasný odchod do důchodu, ministerstvo nedodalo.

Přitom doba dožití ve zdraví se nijak zásadně nezvyšuje. Průměrná doba dožití šedesátiletého muže v roce 2021 je 18 let. Sto let předtím to bylo 14 let. Produktivita hospodářství se přitom za sto let zvýšila násobně.

Jak to bude vypadat v praxi?

Téměř sedmdesátiletí lidé budou pracovat ve fyzicky i psychicky náročných profesích, v zaměstnáních, náročných na pozornost a s velkou odpovědností. Kromě průmyslu a stavebnictví se to týká i tisíců řidičů, operátorů nebo dispečerů.

SOCDEM proto žádá co nejrychlejší vypracování seznamu náročných profesí, o kterém je třeba vést širokou společenskou diskuzi. Zaměstnancům v náročných profesích v nejvyšších kategoriích chceme umožnit dřívější odchod do důchodu za každých deset odpracovaných let o jeden rok.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama