ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2010 15:07:16

EU vzkazuje: Na patenty v českém jazyce zapomeňte

EU vzkazuje: Na patenty v českém jazyce zapomeňte

Žárovkama to neskončilo. Další návrh z dílny Evropské komise je tady.

Evropská komise letos schválila návrh týkající se patentů a patentových řízení a nyní čeká na vyjádření všech členských států. Podle něj by se měly nově stát oficiálními jazyky pro vyplňování a předkládání žádostí o patenty EU pouze angličtina, francouzština a němčina. Odpadla by tak povinnost předkládat tyto dokumenty v mateřském jazyce.

To ostře kritizuje předseda Unie malých a středních podniků David Šeich: „Je neoddiskutovatelně nutné, aby patenty byly zveřejňovány i v úředním jazyce daného státu. Pro živnostníky, malé a střední podniky a firmy bez zahraniční účasti by to znamenalo zvýšení nákladů na překlady jednotlivých patentů. A to je jen jeden z mnoha důvodů.“

 

Podle Šeicha je tento návrh pro tuzemské podnikatele velmi nevýhodný. V České republice v drtivé většině převažují tzv. uživatelé patentového systému a ti by si museli na vlastní náklady překládat každý patent, který by mohl souviset s jejich podnikatelským záměrem. „Z České republiky proudí do EU cca. 100 evropských patentových přihlášek z celkového počtu cca. 140 000. To je opravdu minimum. Znamená to, že by měl být nový návrh výhodný pouze pro 100 lidí či podniků na úkor všech ostatních,“ dodává Šeich. Je také potřeba zdůraznit, že podle dostupných zdrojů je více než 50% evropských patentů udělováno majitelům ze zemí mimo EU.

 

Pokud budou patenty k dispozici pouze v anglickém, německém nebo francouzském jazyce, hrozí nárůst soudních sporů v zemích, kde tyto jazyky nedisponují přívlastkem úřední. „Porušení patentu je trestným činem. Všichni také víme, že ve sporech o patenty jde vždy o absolutní porozumění textu a výklad, který se může různit. Evropská komise se tímto návrhem vydala na tenký led,“ říká David Šeich a zároveň dodává, že hrozí i porušení Ústavy ČR. „Je otázkou, zda by nebyla porušena i Ústava České republiky. Pokud budeme považovat patent za právní normu, pak musí být každému z občanů ČR k dispozici v úředním jazyce.“

 

Proti tomuto návrhu se už postavilo i Španělsko a Itálie. Italská ministryně pro evropské záležitosti Andrea Ronchi dokonce pohrozila vetem tohoto návrhu. Rada EU pro konkurenceschopnost by ráda našla kompromisní řešení do konce letošního roku.

 

EU udělí ročně přibližně 70 000 patentů. „To je z mého pohledu vysoké číslo. Patenty se tak stávají půdou pro narůstající byrokracii a hlavně omezují ekonomiku. Patent je zárukou monopolu a ten je zárukou nulové cenové konkurence,“ uzavírá David Šeich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama