Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2010 16:21:00

K reorganizaci zdravotních ústavů

K reorganizaci zdravotních ústavů

Řeč na 77. schůzi PSP ČR, 18.3.2010

Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jsem z úvodního vystoupení paní ministryně a teď i z vystoupení pana náměstka Šnajdra vlastně pochopil, že Státní zdravotní ústav je příspěvková organizace, který dostává příspěvky od státu. V roce 2003 to činilo asi 600 milionů a od roku 2007 se příspěvek snížil na dnešních nějakých 40 milionů ročně nebo dokonce se rovná téměř nule.

Stejně tak jsem si přečetl odpověď na písemnou interpelaci, kde je přímo napsáno, že cílem té transformace je, aby Státní zdravotní ústav mohl vyvíjet činnost bez dotací z veřejných zdrojů. To znamená, cílem je, aby ty zdravotní ústavy si na sebe dokázaly vydělat. Takže by to nebyla příspěvková organizace, byl by to takový státní subjekt, který si vydělá sám na sebe. A teď si musíme klást otázku, co by to přineslo. Ono z toho hrozí reálné riziko, že může dojít k rušení ekonomicky neefektivních činností, které jsou ovšem pro státní kontrolu ochrany zdraví nezbytné. Dneska je celková bilance skutečně téměř nulová zdravotních ústavů, to znamená, co si vydělají, to také utratí většinou na mzdách a na provozu. A někde dokonce jsou tyto činnosti dotovány těmi lukrativnějšími. Tady musím zmínit Centrum klinické mikrobiologie, které skutečně díky tomu, že dostává zakázky od zdravotních pojišťoven, tak je výdělečné. Ale co se stane, až tyto lukrativní činnosti nebudou chtít dotovat ty ostatní činnosti a nebo nebudou mít takový přínos, jako mají dnes. Kdo bude potom dělat takové ty nezbytné činnosti pro ochranu zdraví a z čeho se to bude hradit.

Tyto otázky si musíme klást a měly by být zodpovězeny. Dá se předpokládat, že ústavy se budou soustřeďovat a zaměřovat na činnosti bez ohledu na skutečné potřeby státu, to znamená bez ohledu na to, co je důležité a potřebné pro zdraví občanů našeho státu. A kdo bude provádět taková ta specializovaná vyšetření, která nepřinášejí žádnou větší finanční hodnotu.

A potom zde bylo zmíněno to, že existuje několik desítek nebo stovek těch privátních laboratoří a podobných firem, které mají akreditaci a provádějí podobnou činnost. Já tady musím uvést jeden takový příklad, který možná mluví za všechno, protože je rozdíl mezi tím Státním zdravotním ústavem a mezi tím privátním, mezi privátní laboratoří. Mám to i dokladováno, že Státní zdravotní ústav prováděl určitá měření, většinou se ta měření provádí třeba pro nějakého investora, který postaví nějakou provozovnu a potřebuje mít razítko, že je vše v pořádku, že tam není hluk, že tam není velká prašnost a podobně, a ta měření, která si zadal u Státního zdravotního ústavu byla v jeho neprospěch. Takže Státní zdravotní ústav mu zadal, aby záležitost opravil, aby zlepšil ty podmínky a potom že provedou měření nová. Ten investor se už na Státní zdravotní ústav neobrátil. Obrátil se přímo na privátní laboratoř, která mu provedla měření znovu a provedla je s kladným výsledkem, i když bylo zřejmé, že k žádnému opatření nebo k nějakým stavebním úpravám nedošlo, všechno zůstalo stejné. Ovšem byl rozdíl v tom, kdo to provádí. A já si myslím, že tady je věcí zájmu státu, aby ta měření byla prováděna poctivě, aby byla prováděna takovým způsobem, že skutečně slouží zdraví a ochraně zdraví našich občanů. Domnívám se, že stát by neměl ztratit tu strategickou možnost řídit, usměrňovat a rozvíjet činnosti potřebné k zajištění zdraví našich občanů.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama