Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2009 20:32:54

Nechceme komunismus ani kapitalismus

Nechceme komunismus ani kapitalismus

4.9.2009 Oba tyto pojmy jsou již ve vyspělém světě překonané, jsou beznadějně zkompromitované a nemají žádnou budoucnost.

V některých zemích světa ještě tyto nálepky přežívají, např. v Číně, nebo v některých jihoamerických státech, ale jsou velmi nahlodávány zprava i zleva tzv. sociálně-tržním hospodářstvím. Většina evropských zemí zvolila cestu rovnováhy mezi kapitálovými zájmy a sociálními a ekologickými zájmy. Mohli bychom to nazvat ekosociálním tržním hospodářstvím.

Sociální demokracie je v tomto ohledu moderní stranou, nevylučuje sociálně tržní hospodářství, je to systém, který dává svobodu v podnikání, aktivuje lidskou schopnost vytvářet hodnoty, současně však klade důraz na solidaritu s těmi slabšími, pamatuje na seniory, rodiny s dětmi, zastává se zaměstnanců. Pro sociální demokracii je největší hodnotou člověk, jeho svoboda, jeho důstojný a kvalitní život. Ekonomické zájmy musí sloužit člověku, nikoliv naopak.

Záměry, které nám předváděla ODS v uplynulých třech letech, kdy se snažila a částečně uskutečnila privatizaci zdravotnictví, usilovala o školné, snížila daně bohatým, udělala výnosný byznys z běžných medicínských úkonů, zkrátka chtěla z tohoto státu udělat kapitalistický skansen, kde si bohatí mohou dovolit lepší a úspěšnou léčbu, studium na škole, případně dovolenou na jachtě v Toskánsku. Těm ostatním 95% by připadlo čekat v předsálí, zda něco z jejich salónů zbude i na ně. Nechci však dehonestovat úspěšné a bohaté jedince, jde mi o systém.

ODS vsadila na kapitál, jako jedinou hodnotu, zapomněla na to, že hodnota člověka není v jeho bankovním účtu, nebo nemovitostech, ale v jeho životě a vztazích, které vytváří s jinými lidmi, v dobru, které kolem sebe šíří, neboť to jsou hodnoty, které přetrvají. Straší vyčpělým komunismem a zapomínají na to, že stejně tak vyčpělý je tvrdý kapitalismus, který nám chtějí naordinovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama